Cropped landscape
Külföld
A bosszú vezérelhette a migránsokra lövöldöző férfit
2018-02-0409:39
Szélsőjobboldali az a férfi, aki migránsokra nyitott tüzet az olaszországi Macerata városában - közölte Marco Minniti olasz belügyminiszter. Szombaton a 28 éves férfi a gépkocsijából több lövést adott le. Szándékosan színes bőrű embereket vett célba. 
A támadásokban 6 közép-afrikai bevándorló sebesült meg, közülük kettő állapota súlyos. Az elkövető megadta magát a rendőröknek. Őrizetbe vétele előtt olasz zászlót terített a vállára, és fasiszta karlendítéssel köszöntötte a hatóságokat. 

A hatóságok közlése szerint az elkövető büntetlen előéletű, 2017-ben az Északi Liga párt önkormányzati jelöltje volt, de nem választották meg. 
Pamela Mastropietro, aki brutális gyilkosság áldozata lett. A gyanú szerint a tettes egy nigériai származású férfi.
A lövöldözés kapcsolatban állhat azzal, hogy Maceratában pár nappal ezelőtt egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestére bukkantak rá két bőröndben. A gyilkosság elkövetőjeként egy nigériai származású bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok. Az áldozat és a gyilkossággal vádolt nigériai férfi is drogfüggő volt. A meggyilkolt lány még működő Facebook-profilján számos idegengyűlölő, migránsellenes komment jelent meg. A szombati lövöldözés szemtanúi a támadó autóját is azon a környéken is látták, ahol az olasz lány holttestét megtalálták.
     
A Maceratában élő nigériai közösség szombat délutánra szolidaritási megmozdulást tervezett a meggyilkolt lány emlékére, ezt a lövöldözés miatt elhalasztották.
     
A történtek heves politikai vitához vezetett miután Matteo Salvini az Északi Liga vezetője kijelentette, hogy a "féktelen migráns invázió teremtett társadalmi feszültséget " Olaszországban. Később Salvini hangsúlyozta, hogy elítéli a lövöldözést.
     
A szélsőjobboldali Új Erő (FN) védelmébe vette az elkövetőt hangoztatva, hogy az olasz állam kizárólag a migránsokat védi. Roberto Saviano olasz író azzal vádolta meg Matteo Salvinit, hogy migránsellenes jelszavaival "felbujtója" volt a lövöldözésnek. Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) volt miniszterelnöke nyugalomra és felelősségre szólította fel politikustársait.

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó – MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ