Cropped landscape
Belföld
DK-s zavar és fenyegetőzés a Gyurcsány-vagyon kapcsán
2018-02-0407:57
gyurcsány, dk, vagyonnyilatkozat
Gyurcsány Ferenc is kivizsgáltatná a saját vagyonnyilatkozatát. Legalábbis ezt kérte a DK elnöke az Országgyűlés Mentelmi Bizottságától. Az LMP szerint is szükség lenne erre. A napokban derült ki, hogy Gyurcsány Ferencnek évek óta több mint 150 millió forintja van egy osztrák bankban, de erről sem akkor, sem most nem tájékoztatta a nyilvánosságot. Gyurcsány Ferenc egyébként rosszul címezte meg a testületnek küldött beadványt, ugyanis a levelet kereszténydemokrata Vejkey Imrének küldte el. A mentelmi bizottságot azonban a KDNP-s Hargitai János vezeti, Vejkey pedig nem is tagja a testületnek. 
Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett maga ellen Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke azt közölte: hétfőn hivatalosan is megkéri az Országgyűlés Mentelmi Bizottságát, hogy vizsgálják meg, helyesen töltötte ki a dokumentumokat.

A Magyar Idők írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot a bevallásában, amely egy a saját nevén szereplő osztrák bankszámlán van. 

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint pártelnöke vagyonnyilatkozata megfelel a törvényi előírásoknak, az ügyről érdeklődő munkatársunkat viszont perrel fenyegette meg. Nem Gyurcsány Ferenc az egyetlen, aki vizsgálatot szeretne az ügyben. A mentelmi bizottságához fordult a Magyar Idők főszerkesztője is. 
Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a képviselői kötelezettségét Gyurcsány Ferenc szándékosan mulasztotta el, vagy a vagyonnyilatkozatban lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közölt, akkor mondja ki az összeférhetetlenséget
– fogalmazott Gajdics Ottó. 

Az LMP-t szerint is vizsgálatot kell kezdeményezni a DK elnöke ellen. 
Az az igazság, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben lehet, hogy nagyon sokféle vizsgálatot lehetne kezdeményezni
– közölte Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.
 
A Fidesz szerint köztudott Gyurcsány Ferencről, hogy a leggazdagabb és egyben az egyik leghiteltelenebb politikus is. A kormánypárt azt várja, hogy az ellenzéki politikus tisztázza, valójában milyen számláról volt szó Ausztriában.

A Ripost mindeközben kiderítette, hogy az ominózus bank történetesen a Rothschildok ősi bécsi palotájában található. 
Ez a milliárdosok csúcsbankja. Bécsben köztudomású sok offshore-tulajdonos ügyeskedő is itt tartja a pénzét. Süppedő szőnyegek, egy palota minden csillogása és kényelme, no és a diszkréció ígérete jár a kétes pénzek gazdáinak
– írta a lap. 

Az újabb számlabotrányt az is érdekessé teszi, hogy éppen Gyurcsány volt az, aki tavaly áprilisban eltitkolt külföldi bankbetétekkel próbálta meg hírbe hozni Orbán Viktort, ám állításait semmivel sem tudta bizonyítani. A DK elnöke a Hír TV-ben újra arról beszélt, hogy még a választás előtt elő fognak kerülni az Orbán-kormányra nézve terhelő bizonyítékok. 
Közben a Czeglédy-üggyel kapcsolatban a legfőbb ügyészhez fordult a Fidesz, mert Gyurcsány Ferenchez köthető vállalat több mint 200 millió forint kölcsönt adott Czeglédy Csaba cégének. A Magyar Nemzeti Bank még január közepén tájékoztatta a Fidesz képviselőjét, hogy piacfelügyeleti eljárást indított az Altus Portfólió Kft. ellen a kölcsönök miatt. 
Hagyomány a rejtegetés?

Gyurcsány Ferencnek is be kell tartania a törvényeket és be kell vallania az eltitkolt vagyonát - ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mondta az Echo-Mérlegben. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a mentelmi bizottságnak mindenképpen vizsgálnia kell a volt miniszterelnök vagyon-nyilatkozatát. 
Azt látjuk, hogy a szocialista pártban ez egy létező hagyomány. Még az is, hogy Ausztriában rejtegetnek vagyonokat. Jól emlékszünk arra, hogy Simon Gábor több százmilliót rejtegetett, akkor a most már letartóztatás alatt lévő Czeglédy Csaba osztrák széfjében arany rögöt találtak, az megint egy érdekes történet, akkor most Gyurcsány Ferencnek derült ki, hogy százmilliós bankszámlája van – hívta fel rá a figyelmet a kormánypárti politikus. 

A Dömötör Csabával készült beszélgetést vasárnap este 6 óra után láthatják az Echo-Mérlegben. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ