Külföld
Megkezdődött a ciprusi elnökválasztás második fordulója
2018-02-0407:27
Megkezdődött vasárnap Cipruson az elnökválasztás második fordulója, amelyen Nikosz Anasztasziadisz hivatalban lévő államfő mérkőzik meg Stavrosz Malasz baloldali független jelölttel. 
Az egy hete tartott első fordulót Anasztasziadisz nyerte meg a szavazatok 35,5 százalékával, Malasz pedig a voksok 30,3 százalékával jutott be a második fordulóba. Az első fordulóban összesen kilenc jelölt indult. 
    
Anasztasziadiszt a kormányzó Demokratikus Tömörülés (DISY) jelölte újra. Malasz függetlenként indult a választáson, de támogatja őt a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kommunista Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL). 
      
A közvetlenül a nép által választott elnök nevezi ki és vezeti a kormányt. Az új államfő egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy új életet leheljen a sziget újraegyesítéséért folytatott tárgyalásokba. A megbeszélések a Törökország jövőbeli szerepe körüli nézeteltérések miatt futottak zátonyra 2017 nyarán. 
    
A görögök és törökök lakta Ciprus 1960. augusztus 16-án nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az 1974-es görög katonai puccsot követően török csapatok szálltak partra Cipruson, és elfoglalták a sziget északi felét. A kettészakadt szigeten a fővárost is átszelő, 180 kilométer hosszú demarkációs vonalat húztak, amelynek mindkét oldalán ENSZ-katonák tartózkodnak. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ