Cover
Külföld
Berlusconi: A migráció társadalmi időzített bomba
2018-02-0512:55
berlusconi, migráció, Olaszország
Az olaszok nem rasszisták, de fenyegetve érzik a biztonságukat az ellenőrizetlenül beáramló migránsok miatt, ami szerinte ketyegő társadalmi időzített bomba - mondta Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő hétfőn. 
Széleskörű társadalmi nyugtalanságot figyelhetünk meg Olaszországban, amely az itt élő migránsok nagy számából fakad
- mondta a RAI olasz közszolgálati televíziónak a politikus.
   
Szombaton letartóztattak egy újfasiszta férfit, aki hat migránst sebesített meg autójából lövöldözve. Berlusconi úgy véli, hogy a közép-olasz Maceratában elkövetett támadás mögött nem húzódott meg politikai megfontolás, az egy őrült elme műve volt. 
    
Friss közvélemény-kutatások szerint a szavazók többsége a volt kormányfő vezette jobbközép koalíciót támogatja a március 4-én esedékes parlamenti választások előtt. A választópolgárok többségét leginkább a migráció aggasztja. Maga Berlusconi egyébként nem vállalhat közhivatalt, mert elítélték adócsalásért. 
    
Berlusconi vasárnap úgy nyilatkozott a családja tulajdonában álló Mediaset médiavállalatnak, hogy Olaszországban legalább 630 ezer törvénytelenül érkezett ember él, akik "társadalmi időzített bombák, mert alkalmi jövedelmekből és bűnözésből élnek". 
    
A politikus és radikális jobboldali szövetségese, az Északi Ligát vezető Matteo Salvini hazatoloncolná az összes nem regisztrált migránst, de sokan megkérdőjelezik a költségesnek vélt terv kivitelezhetőségét. 
    
2015 és 2017 között több mint 450 ezer ember érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül, és minimum 40 százalékuk kapott valamilyen menedékjogi védelmet. Tavaly több mint egyharmadával csökkent számuk a Líbiával kötött megállapodásoknak köszönhetően, de mindez nem nyugtatta meg az olasz társadalmat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ