Cropped landscape
Külföld
Újabb forduló a német koalíciós tárgyalásokon
2018-02-0516:11
németország, koalíció, tárgyalás, angela merkel, martin schulz
A bevándorlás kérdése az egyik kritikus pontja a német koalíciós tárgyalásoknak. Hétfő hajnalig egyeztettek a felek, de hiába. A tárgyalások ismét kudarcba fulladtak. Napközben újra tárgyalóasztalhoz ülnek az Angel Merkel vezette kereszténydemokraták és a Martin Schulz féle szocialdemokraták. A migráció mellett várhatóan a munka- és adóügyekről is egyeztetnek még.

Tavaly szeptemberben tartottak szövetségi választásokat Németországban, de a győztes pártok nem tudtak megállapodni a kormányalakításról. 

A voksoláson győztes Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval kész volt az együttműködésre, további tömörüléseket azonban nem tudtak megnyerni, így elmaradt a szövetségkötés, és belpolitikai válság alakult ki. 

A Szociáldemokrata Párt már korábban kizárta az együttműködést, de idén január végén úgy döntött, mégis hajlik a közös kormányzásra. 
Az elmúlt napokban megkezdődtek a koalíciós egyeztetések előkészületei, de a legfontosabb témákban nem tudtak közös nevezőre jutni a felek. 
A legtöbb vita a migrációról, valamint a munka- és adóügyekről szól. 

Vasárnap hajnalig tartóan egyeztettek a politikusok, de a tárgyalások ismét kudarcba fulladtak. 

Angela Merkel: 
Ismét tárgyalóasztalhoz ültünk annak érdekében, hogy felállhasson az új berlini kabinet. Egyes kérdések azonban vitákkal terheltek, ezért nem tudom megmondani, meddig tartanak még a tanácskozások. 
A bevándorlásban további komoly vita várható, miután a szociáldemokraták támogatják a betelepítéseket, de Keresztényszocialista Unió azonban létszámstopot vezetne be. 
 
Martin Schulz :

A koalíciós előtárgyalások utolsó fázisában vagyunk. Számos témában egyetértettünk, de vannak ellentétek is. Azon vagyunk, hogy közeledjenek az álláspontok
- nyilatkozta a szociáldemokrata párt elnöke. 

Amennyiben sikerül közös nevezőre jutni, a Martin Schulz-vezette baloldali tömörülésnek el kell döntenie, hogy valóban szövetségre lép-e a kancellár és a bajor miniszterelnök pártjával. 

Ha nem, vagy kisebbségi kormány alakul Berlinben, ami szakértők szerint nem lesz hosszú élet, vagy újabb választásokat kell kiírni. 
A voksolás azonban szinte minden felmérés szerint hasonló eredménnyel zárul, mint a tavaly szeptemberi szavazás. 

ECHO TV - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ