Cover
Külföld
Brüsszel: Nyár után jönnek a migránsok
2018-02-0606:49
Charles Michel belga miniszterelnök hétvégi interjújában úgy fogalmazott, egyetértés van a visegrádi országoknak a dublini reform ügyében adandó ultimátumról: ha nem lehet velük megegyezni, akkor minősített többséggel fognak dönteni nélkülük. 
A belga miniszterelnök a hétvégén hosszú interjút adott a Le Soir című belga lapnak annak a nagy belföldi polémiát kavart törvénytervezetnek a kapcsán, amely lehetővé tenné, hogy az illegális migránsok szállásadóinak lakásán is le lehessen tartóztatni a keresett személyeket. Michel hosszan érvel kormányának „keménykezű, de humánus" politikája mellett, hangsúlyozva, hogy a „nagylelkű" befogadóknak természetesen nem eshet baja a rendőri látogatások miatt, és felszólítva minden Belgiumban tartózkodó migránst, hogy legális úton próbálja rendezni státuszát. Arra az újságírói felvetésre, miszerint ebben sokakat éppen a dublini rendszer visszásságai akadályoznak meg, a miniszterelnök a következőket felelte:
 
Ha mi vagyunk az egyetlen ország Európában, amely nem alkalmazza a dublini rendszert, az embercsempészek és azok, akik mások szenvedésén keresnek, elsőként értik meg az üzenetet. Nagyon elkötelezett vagyok a dublini rendszer reformja mellett: ez ügyben ultimátumot fogalmaztunk meg a visegrádi országok felé, akik megtagadják a szolidaritást és a migránsok befogadását. Összefoglalva: konszenzus híján minősített többséget alkalmazunk az első szemeszter végén, hogy nélkülük hozhassunk döntést.

Magyar Hírlap 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ