Cropped landscape
Külföld
Támogatná az ENSZ a migrációt
2018-02-0618:55
ensz, Szánthó Miklós, antónio gutteres, illegális migráció
A világszervezet nyilvánosságra hozott elképzeléseiből az derült ki, hogy támogatnák a migrációt. Az egyezmény tervezett szövege szerint bővítenék a törvényes menekült útvonalakat, bevonnák a nem kormányzati szerveket a migráció állami kezelésébe, valamint segítenének az illegális bevándorlók beilleszkedésében. Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója híradónknak azt nyilatkozta, hogy különbséget kell tenni a törvényes és a törvénytelen bevándorlás között.  
Hogyha egy kormány le akarja cserélni a népét, akkor a népnek kell lecserélnie a kormányt - ez olvasható német tüntetők által készített molinón. A németországi Cottbus városában több százan vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az illegális bevándorlók ellen. A helyieket az dühítette fel, hogy a településen az elmúlt hetekben több késeléses támadást követtek el menekültek. A nyugat-európai államban az utóbbi időben egyre több város utasítja el a migránsok befogadását. 

A kontinensen drasztikusan megnőtt a menedékkérők által elkövetett bűncselekmények száma, ráadásul a bevándorlók integrációja is lassan halad. 

Ennek ellenére az ENSZ-főtitkár a migrációt pozitív dolognak tartja, és véleménye szerint, ahol megjelennek a menekültek, ott fellendül a gazdaság és kevesebb lesz a bűncselekmény.

Szánthó Miklós: 
Az a helyzet, hogy valójában itt a legális és az illegális migránsok összemosásáról van szó. Pontosabban az illegális migrációt szeretnék átcímkézni legális migrációvá. Egyértelműen abba az irányba terelve a folyamatokat, hogy akinek nemcsak üldöztetés, hanem egyéb szociális helyzete, a rossz életkörülményei miatt úgy adódik, vagy olyan kedve van, hogy elindul Európától több ezer kilométer távolságból, az jöjjön csak a világ bármely részére, hiszen számára, menekültstátuszt majd biztosítani szükséges.
Szánthó Miklós hozzátette, volt rá példa, hogy egy ENSZ ajánlást idővel kvázi kötelező érvényűvé tettek a tagországok számára.

A most nyilvánosságra hozott migrációs egyezmény tervezetből világosan látható, hogy az ENSZ támogatja az NGO-kat. A világszervezet ugyanis a nem kormányzati szerveket is bevonná a migráció kezelésébe.

A dokumentum szerint törvényesen érkező migránsokat segíteni kell a beilleszkedésben, olyan okmányokat kell nekik adni, amikkel méltó munkát kaphatnak, és diszkrimináció nélkül juthatnak hozzá a szociális szolgáltatásokhoz. Az ENSZ emellett bővítené a törvényes migrációs útvonalakat is.

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ