Cropped landscape
Külföld
Uniós ügynökség: Aggodalomra ad okot számos tagállam migrációs politikája
2018-02-0606:43
migráció, Európai Unió Alapjogi Ügynökség, jelentés, menedékjog
Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) az elmúlt két évre visszatekintő, hétfőn kiadott jelentésében aggodalmának adott hangot több uniós tagállam egyre szigorodó migrációs politikája, valamint a migránsok nem megfelelő fogva tartása miatt.
Az unió bécsi székhelyű alapjogi ügynökség tizennégy tagállamban, Ausztriában, Bulgáriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Svédországban és Magyarországon - gyűjtötte össze a jelentésben közzétett, az alapvető jogokra vonatkozó adatokat. Az indoklás szerint a szóban forgó országokat sújtja a leginkább a migrációs nyomás. 

Az FRA nehezményezte, hogy az újonnan érkező menedékkérők jelentős csökkenése ellenére egyes tagállamok jelentősen szigorítottak határrendészeti szabályaikon. Megjegezték, voltak olyanok, akik esélyt sem kaptak arra, hogy egy EU-s ország illetékes hatóságánál nemzetközi védelemért folyamodjanak. Az uniós ügynökség szerint aggodalomra adnak okot a menekültstátusz iránti kérelem beadása körüli nehézségek, a befogadó központok nem megfelelő állapota és a kísérő nélkül érkező kiskorúak védelmének hiányosságai. Véleményük szerint számos tagállam még mindig nem biztosít megfelelő életkörülményeket a befogadó központokban. A nem megfelelő elhelyezés gyakran a nők és a kiskorúak elleni erőszakhoz vezet. A menedékjogi eljárások gyakran elhúzódnak, a migránsok pedig nem jutnak megfelelő információhoz és jogsegélyhez - húzták alá az uniós ügynökség jelentéstevői, akik ugyanakkor az említett aggodalmakkal kapcsolatban országokat nem említettek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ