Cropped landscape
Külföld
A finnországi késes támadó az Iszlám Állam harcosának tartotta magát
2018-02-0717:51
finnország, terrorizmus, Turku, iszlám állam
Az Iszlám Állam dzsihadistájának tartotta magát az a marokkói férfi, aki két emberrel végzett és négyet megsebesített Finnországban tavaly augusztusban - mondta el a helyi rendőrség szerdán.
Abd er-Rahmán Buanan a Szíria elleni amerikai légicsapásokkal indokolta tettét. Az akkoriban 22 éves menedékkérő beismerte, hogy ő szúrta le az áldozatokat a támadás során, amely az első terrorizmushoz fűződő bűncselekmény volt Finnországban. 
    
"Harcosként látta magát, az Iszlám Állam katonájaként" - mutatott rá a finn Nemzeti Nyomozóiroda munkatársa, Olli Toyras nyomozófelügyelő egy sajtótájékoztatón. "Szerette volna, ha az Iszlám Állam mögé áll, de - ahogy azt tudjuk - ez nem történt meg." "A nyomozás alapján elmondhatjuk, hogy egyedül követte el tettét. Magányos farkasként, ha úgy tetszik" - tette hozzá Toyras. 
    
Buanan 2016-ban érkezett Finnországba és egy turkui fogadóközpontban élt. Menedékkérelmet nyújtott be a finn hatóságoknak, amelyet elutasítottak. Azt mondta a rendőrségnek, hogy három hónappal a támadás elkövetése előtt ismerkedett meg az Iszlám Állammal. A hatóságok lezárták a nyomozási szakaszt, és várhatólag márciusban megkezdődik a bírósági eljárás Buanan ellen. 

A támadást követően a finn kormány a parlament elé terjesztett egy javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a hatóságok indokolt esetben megfigyeljék az emberek online tevékenységét, valamint nyomon kövessék kommunikációjukat. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ