Cover
Külföld
Az afganisztáni háború 2018-ban 45 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak
2018-02-0707:22
Randall Schriver helyettes államtitkár a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságaiban tartott meghallgatáson számolt be a tárca munkájáról, és az afganisztáni háború fejleményeiről.
Ez volt az első szenátusi meghallgatás Afganisztánról azóta, hogy Donald Trump elnök meghirdette az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiáját.
A 45 milliárd dollár magába foglalja a hozzávetőlegesen 13 milliárd dolláros kiadást az afgán földön állomásozó amerikai haderőre, az afgán hadsereg támogatására szánt 5 milliárd dollárt és a Kabulnak nyújtott 780 millió dolláros gazdasági és logisztikai segítséget is.
- közölte Schriver.

A szenátorok eléggé kritikusan fogadták a beszámoló pénzügyi részleteit, és elsősorban az érdekelte őket, hogy vajon az amerikai kormányzat elképzelései tárgyalóasztalhoz kényszeríthetik-e az afgán tálibokat.

A képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán Randall Schriver beszámolóját szintén bírálatokkal fogadták. Az egyik észak-karolinai republikánus képviselő, Walter Jones például azt firtatta, hogy "meddig ontanak még vért az amerikaiak" Afganisztánban.

Donald Trump elnök januárban, amikor egy autóbomba Kabulban, az afgán fővárosban több mint száz ember életét oltotta ki, leszögezte, hogy a tálibokkal nincs tárgyalás.
Nem akarunk szóba állni a tálibokkal, befejezzük azt, amit be kell fejeznünk.
- fogalmazott akkor Trump.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ