Cropped landscape
Külföld
Németh Zsolt: Nem érzékelem az áttörést az ukrán magatartásban
2018-02-0720:12
németh zsolt, napi aktuális, ukrán oktatási törvény
Németh Zsolt szerint nem jelent áttörést az, hogy kitolták az ukrán oktatási törvény határidejét. A külügyi bizottság elnöke szerint már elkezdték a törvény végrehajtását, hiszen az ukrán Oktatási Minisztérium kiadott egy olyan rendeletet, amiben azt magyarázzák, hogy hogyan kell ukránul oktatni az irodalmat a magyar iskolákban. Németh Zsolt a Napi aktuálisban beszélt a német koalíciós megállapodásról is.
A külügyi bizottság elnöke úgy látja, hogy a nemzetközi közösség egyre jobban figyelembe veszi a kárpátaljai magyarok helyzetét. Például Párizsban az amerikai külügyi államtitkár kísérelt meg közvetíteni a magyar és az ukrán külügyminiszter között. 
Abban reménykedhetünk, ha Magyarország nem enged az álláspontjából, akkor Ukrajna rákényszerül arra, hogy ne alkalmazza a kárpátaljai magyarok viszonylatában ezt a törvényt egészen addig, amíg egy tényleges megállapodást nem sikerül elérnünk.
- tette hozzá.

A témában Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa is a Napi aktuális vendége volt, ez a beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Németh Zsolt: Van remény, hogy fordulat legyen a német politikában

Németh Zsolt szerint Németország nélkül eddig egy elszabadult fedélzeti ágyúra hasonlított az európai politika, az EU nagyon rászorul arra, hogy legyen egy stabil kormánya, de ezt még jóvá kell hagynia például az SPD tagságának is. 
Horst Seehofer lett a belügyminiszter-jelölt, aki már korábban is elmondta, hogy nem folytathatná azt a migrációs politikát, ami Merkel nevéhez kötődött. Szóval úgy gondolom, hogy van remény, hogy beálljon a német politikában egy fordulat, ha nem áll be, az nekünk semmiképp nem jó - vélekedett az elnök.
Azzal kapcsolatban, hogy a külügyi tálca Schulz-hoz került Németh Zsolt elmondta: "Nem szabad elfelejteni, hogy a kancellár a kancellár. Az elmúlt években Angela Merkellel Magyarország nem járt rosszul, hiszen a vitás kérdésekben mindig számíthattunk Merkel és a néppárt támogatására. Tagadhatatlan, hogy nagy kritikusunk volt Schulz az európai parlament elnökeként, de azt is megtanultuk tőle, hogy ha valamiben megállapodtunk, akkor azt megtartja. Ebben az új pozíciójában mindenkinek kell esélyt adni, hogy egy új kezdetet indítson" - tette hozzá.

A külügyi bizottság elnöke szerint most a szociáldemokratáknak egy nagyon komoly dilemmával kell megküzdeni, hiszen nem tudni, hogy mi lesz a hasznuk ezzel a megállapodással.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ