Külföld
Abdeslam ügyvédje védence felmentését kérte
2018-02-0818:18
Salah Abdeslam ügyvédje eljárási hibákra hivatkozva védence felmentését kérte csütörtökön a gyilkossági kísérlet miatti brüsszeli büntetőper tárgyalásán, hozzátéve, hogy nem a 2015. novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének tartott férfi, hanem később meghalt társa lőtt rá a rendőrökre a belga fővárosban.
Sven Mary ügyvéd arról számolt be, hogy több ügyészségi dokumentum is franciául íródott, nem flamand nyelven, s ez ebben az esetben nem felel meg a Belgiumban hatályos nyelvhasználati törvényeknek, az eljárást ezért véleménye szerint meg kell szüntetni. Azt közölte, hogy nem a párizsi merényletek óta szökésben lévő Abdeslam lőtt rá a búvóhelyéül szolgáló brüsszeli lakáshoz kiérkező rendőrökre 2016 márciusában, hanem egyik társa, Mohamed Belkaid, akit a helyszínen agyonlőttek. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült. Abdeslam és harmadik társa el tudott menekülni, de később elfogták őket. Továbbá hangsúlyozta: nincs olyan eleme a történteknek, amely terrorcselekményre utalna, mindössze spontán menekülési kísérletről volt szó. "Súlyos dolog rálőni a rendőrökre, de távol van a terrorista kontextustól" - mondta. 

Mary végezetül arra figyelmeztetett, hogy nem szabad összemosni ezt a pert a párizsi terrortámadások ügyével, amelyben külön ítélet fog születni. "Elnök asszony, nem ezekben az ügyekben kell döntenie, még ha a médiafelhajtás és a biztonsági intézkedések ezt is sugallják" - hangsúlyozta, a tanácsvezető bírónőnek címezve szavait. A marokkói származású, francia állampolgár Abdeslam nem kívánt részt venni a hétfőn kezdődött per csütörtöki, s feltehetőleg utolsó tárgyalási napján, életben maradt társa, Soufien Ayari azonban jelen volt, noha a bűnösségét ő is tagadta, mondván, egyedül Belkaid nyitott tüzet a rendőrökre. "Egy dolog biztos, védencem nem akart meghalni vagy még nagyobb vérontást rendezni" - mondta Ayari ügyvédje. Valérie Lefevre, a sebesült rendőrök ügyvédje kijelentette, Abdeslam és Ayari is tagja volt a Párizsban és Brüsszelben terrortámadásokat végrehajtó csoportnak. 
"Világos a cél: a lakosság megfélemlítése és az ország destabilizálása" - fogalmazott a helyi sajtó beszámolói szerint. Salah Abdeslam, akit franciaországi börtönéből szállítottak át hétfőn, már a tárgyalás kezdetén leszögezte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni. 
A vádlottak ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indítottak eljárást Belgiumban. Ha bűnösnek találják őket, 20 év börtönt is kiszabhatnak rájuk. Abdeslamnak Franciaországban is bíróság elé kell majd állnia a 2015. november 13-án hét helyszínen elkövetett merényletek miatt, amelyekben 130 ember vesztette életét. A tettesek közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ