Cropped landscape
Külföld
Niedermüllerék brutális pénzekkel tömnék ki az NGO-kat
2018-02-0813:13
eu, Európai Parlament, civilek, NGO
Kampányokkal hallgattatják el több uniós országban a civileket - jelentette ki a jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben, a civil szervezetekről tartott vitán. Vera Jourová hozzátette, ilyen esetben a bizottság lépni fog, ahogyan Magyarország esetében is tette. A politikus bejelentette, hogy elkezdődik egy megvalósíthatósági tanulmány létrehozása annak érdekében, hogy a civil szervezetek minél könnyebben jussanak hozzá uniós pénzekhez. A vitán a magyar ellenzéki pártok a kormányt támadták. 
Az ECHO TV brüsszeli tudósítójának ismertetése szerint a tavaly Soros Györggyel fényképezkedő, cseh centrista-liberális Vera Jourová beszédének az volt a lényege, hogy a civil szervezetek egyre több feladatot vesznek el az államoktól, ami egy támogatandó cél, ugyanakkor – hívta fel rá a figyelmet – kevés a pénzük erre. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője a felszólalásában erre reagálva egy olyan európai alap felállítását kérte, amelyből a civil szervezetek pénzhez juthatnának. Vera Jourová Niedermüller elképzelését konkretizálva bejelentette: hamarosan elkezdődik egy megvalósíthatósági tanulmány létrehozása, aminek az lenne a célja, hogy a civil szervezetek, az NGO-k könnyen és egyszerűen európai uniós pénzekhez. 

Az ECHO TV tudósítója felhívta rá a figyelmet, ez az átláthatóság csökkenése miatt veszélyes, hiszen olyan szervezetekről van szó, amelyeket nem választ senki, nem számoltathatóak el. A tudósítás szerint egy 100 ezer és 5 millió euró közötti keretösszegről van szó.  
Vera Jourová tavaly elismerte, hogy Brüsszel Soros György terveit, a nyílt társadalom céljait valósítja meg
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője a plenáris vitán hangoztatta, hogy Magyarországon és Lengyelországban, vagyis az illiberális demokráciákban a kormányok brutális módon próbálják ellehetetleníteni a civil társadalmat. A politikus szerint az Európai Parlamentnek alapvető politikai és morális felelőssége, hogy határozottan felemelje a szavát ez ellen az elfogadhatatlan és diktatórikus politikai gyakorlat ellen Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért képviselője pedig kijelentette: a civil társadalom megfélemlítése Európát bomlasztja szét. 
Niedermüller a civil társadalom brutális ellehetetlenítését vizionálja
Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezet működik problémamentesen, és a szervezeteknek csupán kevesebb mint egy százaléka törekszik politikai befolyásra. Teszik mindezt anélkül, hogy bármilyen demokratikus elszámoltathatósággal rendelkeznének, így csakis álproblémaként értelmezhető e szervezetek Európát telekiabáló felháborodása - közölte. 
 
Kifejtette, Magyarországon nagy tiszteletnek örvendenek a civil szervezetek, fontos szerephez jutnak a közvélemény formálásában, ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egésze számára egyértelmű legyen, milyen érdekeket képviselnek. 
A külföldről támogatott civil szervezetek átláthatósága rendkívül fontos jogállami követelmény, amely mindenkire vonatkozik - húzta alá. 
    
Az Európai Parlamentet elárasztó feljelentő leveleket ugyanaz a néhány, Soros György terveit elősegítő, migrációt támogató civil szervezet terjeszti, amelyek évek óta támadják nyíltan vagy burkoltan a magyar kormányt - fogalmazott a néppárti képviselő. 

Az Európai Bíróság előtt az uniós kötelezettségszegési eljárás

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került a Magyarország ellen még nyáron indított kötelezettségszegési eljárás. Az ügyet az Európai Bizottság kezdeményezte, mert szerinte alap-jogokat sért és korlátozza a tőke szabad mozgását a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény. Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt a rendelkezést, amelynek értelmében a civil szervezetek kötelesek bejelenteni, ha külföldi támogatásaik összege egy évben elérte a 7,2 millió forintot. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó, MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ