Cropped landscape
Kultúra
Washingtonban mutatkozik be a Nemzeti Múzeum keresztényüldözésről szóló kiállítása
2018-02-0811:44
A washingtoni magyar nagykövetség épületében látható csütörtöktől a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben - Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása - közölte a múzeum az MTI-vel. 
A közlemény szerint a Budapesten tavaly ősszel bemutatott tárlat fókuszában a közel-keleti térség sokat szenvedő közösségei közül a keresztényekre fókuszál, mivel az elmúlt évek véres eseményei korábban soha nem látott mértékben gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. A kiállítás a Nemzeti Múzeum, a Migrációkutató Intézet és az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete együttműködésének köszönhetően jött létre, főkurátora Speidl Bianka. 
    
Az emberek ellen elkövetett erőszak mellett az épített örökség elleni támadások is mindennaposak, a keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Keleten találhatóak, kitépésük, elhalásuk alapjaiban rengetheti meg az egyetemes emberi civilizációt - fogalmaz a közlemény. 
    
Mint írják, a kiállítás a Közel-Kelet keresztény közösségei mellett figyelmet fordít az Iszlám Államra és más terrorszervezetekre, hangsúlyozva, hogy semmi esetre sem tehető egyenlőségjel a szélsőséges, dzsihadista csoportok és a muszlimok közé. A különleges tárlat a drámai pillanatok, a kilátástalanság, az állandó veszély bemutatása ellenére nem pesszimista hangvételű, bemutatja a reménységet tápláló kezdeményezéseket, amelyeknek célja az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ