Cropped landscape
Külföld
Balog Zoltán: Az amerikai-magyar kapcsolatok jó úton haladnak
2018-02-0906:39
balog, zoltán, washington, követség, amerika, magyarország
Balog Zoltán és küldöttsége négynapos látogatáson van az amerikai fővárosban, Washingtonban, ahol megbeszéléseket folytat amerikai törvényhozókkal. Részt vett a hagyományos amerikai nemzeti imareggelin és megnyitotta a magyar nagykövetségen a Kereszt-tűzben címmel rendezett kiállítást a közel-keleti üldözött keresztényekről. Az Egyesült Államok kormányzatának figyelmét felkeltette mindaz, amit Magyarország az üldözött keresztényekért tesz - tette hozzá.
Balog Zoltán elmondta, hogy a közel-keleti üldözött keresztények megsegítésének ügyében szoros és érdemi kapcsolat alakult ki Washington és Budapest között. Magyarország vállalta, hogy segít a keresztényeknek, de nem a nagy nemzetközi szervezeteknek ad pénzt, hanem konkrétan megkeresi azokat a közösségeket, amelyek a Közel-Keleten szenvednek és ott akarnak maradni helyben, és nem akarnak menekültek lenni - mondta.
Kifejtette, sokan a hazájukhoz közel lévő menekülttáborokban várnak, őrizve hitüket, tradícióikat, kultúrájukat. Hozzátette: ez a magyar támogatási álláspont nagy figyelmet keltett, annál is inkább, mivel a világban az üldözöttek kétharmada, vagy inkább négyötöde keresztény. A tárcavezető kiemelte: "konkrét amerikai szervezetek kerestek meg bennünket, hogy adjuk át a tapasztalatainkat". 
A politikusokkal egyeztettek arról is, hogyan lehetne a magyar-amerikai kapcsolatoknak új lendületet adni. "Minden segítséget megígértek ehhez" - tájékoztatta az MTI-t a miniszter, megemlítve, hogy Budapestre készül egy amerikai kongresszusi delegáció is.
"Mi örülünk ennek, mert ha valaki nem az újságokból tájékozódik, hanem mondjuk a helyszínen, akkor megtapasztalja, hogy valójában Magyarország egy gyarapodó, erősödő ország"
 - hangsúlyozta Balog Zoltán.
Az imareggelin résztvevő magyar politikusi delegációra utalva a miniszter fontosnak tartotta kiemelni: büszke arra, hogy a különböző magyar pártok politikusai még a választási kampány idején is képesek segíteni egymást. "Magyarországon elindult a nemzeti imacsoport, tavaly megrendeztük az első nemzeti magyar imareggelit, s ez olyan üzenet Magyarországnak, hogy vannak olyan dolgok, amelyek fontosabbak mint a pártpolitikai ellentétek" - fogalmazott Balog Zoltán.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ