Cropped landscape
Külföld
Bírálatok kereszttüzében Athén, mert elhagyhatta a börtönt egy elítélt terrorista
2018-02-0912:21
dimitrisz, kufontinasz, börtön, terrorista, szervezet
Hazai és nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerültek a görög hatóságok, miután négy hónapon belül immár másodjára 48 órára elhagyhatta a börtönt egy görög szélsőbaloldali terrorszervezet életfogytiglani börtönbüntetését töltő vezetője.
Az 59 éves Dimitrisz Kufontinasz, a November 17. nevű szervezet hadműveleti főnöke 23 politikai gyilkosságban vett részt 1975 és 2000 között. Áldozatai között öt amerikai, két török és egy brit állampolgár is volt. A férfi reggel hagyta el a börtönt. A görög televízió felvételei szerint Kufontinaszt ügyvédje és hozzátartozói várták. A négy hónappal korábbi alkalomhoz hasonlóan az eltávozási engedélyt a görög jobboldal és a brit, illetve az amerikai diplomácia is bírálta. "Borzasztóan elkeserítő a börtönből távozni látni egy olyan terroristát, aki a legcsekélyebb jelét sem mutatta a megbánásnak" - írta Kate Smith görögországi brit nagykövet a Twitteren.
Smith szerint a görög hatóságok lépése "sérti az áldozatok emlékét és családjaik érzéseit". Geoffrey Pyatt amerikai nagykövet a washingtoni külügyminisztérium közleményét tette ki a Twitterre, amelyben a külügyi tárca elítélte az eltávozási engedély megadását, és aggodalmának adott hangot. Dora Bakojannisz, a jobbközép, ellenzéki Új Demokrácia párt politikusa és a November 17. egyik áldozatának özvegye is bírálta a hatóságok döntését. Ezzel szemben Kufontinasz ügyvédje, Joanna Kurtovic azt hangsúlyozta, hogy minden elítélt jogait tiszteletben kell tartani.
A matematikus és méhész Kufontinasz 2002 szeptemberében adta fel magát; két hónappal azután, hogy társai többségét letartóztatták. 1973. november 17-én athéni diákok zendülést robbantottak ki a görög katonai junta ellen, innen ered a November 17. mozgalom neve. A szélsőbaloldali csoport első jelentős akciója az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) görögországi vezetője, Richard Welch meggyilkolása volt 1975-ben. Utolsó áldozatuk Stephen Saunders brit katonai attasé volt 2000-ben. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ