Cropped landscape
Külföld
Elfogadták a Hoffmann-jelentést
2018-02-0920:16
hoffman jelentés, ukrán nyelvtörvény, Hoffmann Rózsa
Nagy többséggel elfogadták a Hoffmann Rózsa által bemutatott jelentést, így a benne szereplő normák bekerülnek majd az Európa Tanács regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájának folyamatába. Hoffmann Rózsa a Napi aktuálisban ismertette a jelentés néhány fő pontját.
A regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája a kisebbségi népek nyelvhasználatát teszi lehetővé és támogatja.
A probléma ott van, hogy miközben ez a charta használható, jó választási lehetőségeket kínál, kevés kényszert ír elő. Az Európa Tanácsnak 47 tagállama közül máig mindössze csak 25 ratifikálta, további 8 aláírta, de nem ratifikálta, a többi pedig nem is írta alá meg nem is ratifikálta. Ezekben az országokban tehát feltehetőleg sokkal több a probléma a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatban
- jelentette ki Hoffmann Rózsa.

A jelentéssel szeretnék felhívni az európai törvényhozók és a közvélemény figyelmét a kisebbségi nyelvet beszélő emberek jogaira. Fontos pont, hogy lehetőség szerint az iskoláskor végéig, egészen a felsőoktatásig anyanyelven tanulhassanak. A tavaly szeptemberi ukrán oktatási törvény tette aktuálissá azt a pontot, hogy a már megszerzett jogaikat ne vehessék el a kisebbségeknek.
A cél az, hogy azok a nemzetiségi kisebbségek, amelyek szövetségeket alkotnak, kaphassanak komoly beleszólási jogot, javaslattételi jogot, akár iskolákat tarthassanak fönt vagy kulturális intézményeket. Elmondása szerint ezt sokan nem is értették az Európa Tanácsban a külföldi képviselők, hogy "mi a csudát akarunk mi ezzel". 
Hoffmann Rózsa hozzátette: alaposan vizsgálva a kérdést, Magyarországnak a kisebbség politikája és nyelvoktatási politikája példaértékű.
Az Európa Tanácsban példaértékű módon minden pártcsoport támogatta ezt a jelentést.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ