Cropped landscape
Külföld
Pénzügyi fegyverrel vérteznék fel az NGO-kat a fenyegetőző uniós képviselők
2018-02-0906:48
Európai uniós pénzzel tömné ki a Soros Györgyhöz köthető civil szervezeteket a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Niedermüller Péter. Az Európai Parlament szerdai tanácskozásán Vera Jourová uniós biztos pedig még ennél is tovább ment: kijelentette az Európai Bizottság hamarosan tanulmányt készít, hogyan finanszírozhatnák az NGO-kat. A Nyílt Társadalomért rajongó cseh politikus: minimum 100 ezer, maximum 5 millió eurós összeget említett. 
Ha nem támogatjuk a civil szervezeteket a demokrácia és a jogállamiság kerül veszélybe
– a magyar kormány elleni kirohanással kezdte beszédét Niedermüller Péter az Európai Parlamentben. A külföldről támogatott civil szervezetek helyzetét szabályozó törvény kapcsán, diktatórikus gyakorlatról beszélt, megoldásként pedig a már meglévő támogatások mellé európai uniós pénzeket adna például a Soros Györgyhöz köthető civil szervezeteknek is. 
Az Európai Unió haladéktalanul hozzon létre egy demokráciaalapot, ahova az EU tagállamaiban működő civil szervezetek közvetlenül tudnak folyamodni anyagi támogatásért nem csak projektek, hanem a hosszútávú működés feltételeinek biztosítása érdekében is
– követelte Niedermüller. 

Vera Jourová az unió jogérvényesüléséért és genderügyekért felelős biztosa megfenyegette Magyarországot: azt mondta: az unió Bizottsága fellép azon tagországok ellen, amelyek szerintük nem képviselik az uniós értékeket. 

A cseh politikus nemrég Soros Györggyel fényképezkedett mosolyogva, és Twitterén olyan szöveggel osztotta meg a képet, amellyel beismerte, hogy a nyílt társadalom értékei állnak az EU lépéseinek hátterében. Most pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság hamarosan egy megvalósithatósági tanulmányt készit az NGO-k támogatására. 
A genderügyekért is felelős uniós biztos, Vera Jourová (b2 ) büszkén pózol Soros György mellett
Jourová szerint elemezni kell, hogy lehet megnyitni a teret az NGO-k előtt. Szerinte több pénzre van szükségük, hogy jobban dolgozhassanak és csökkenteni kell az adminisztrációjukat. 
Ugyanakkora energiát kell fordítani, azokra, akik 100 ezer euróhoz akarnak jutni, mint azokra, akik 5 millió euróra pályáznak
– hangoztatta a liberális képviselő. 

A vitában konkrétum nem hangzott el, hogy hol és hogyan szűkül a civil szervezetek tere, csak általánosságok és vádaskodások. Hazánk migrációs politikájának egyik fő támadója, a LIBE bizottság oszlopos tagjai, Sophie In't Velt azt fejtegette, hogy a demokrácia lényege nem a szavazás, hanem a fékek és egyensúlyok rendszere. 

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője azt közölte: Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezet kevesebb mint egy százaléka törekszik politikai befolyásra. Hozzátette: az Európai Parlamentet elárasztó feljelentő leveleket ugyanaz a néhány, Soros György terveit elősegítő, migrációt támogató civil szervezet terjeszti, amelyek évek óta támadják nyíltan vagy burkoltan a magyar kormányt. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ