Cover
Kultúra
Tizenkét órás programmal várja az érdeklődőket az idei Csángó bál
2018-02-0911:25
csángó, bál, millenáris
Tizenkét órás programmal és hajnalig tartó táncházzal várja az érdeklődőket az idei Csángó bál, amelyet február 10-én rendeznek meg a Millenáris parkban - mondta el Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.
Idén a húsvéttól a pünkösdig tartó időszakhoz kötődő hagyományok, népszokások köré épülnek a színpadi előadások, amelyen a gyimesi, a moldvai és a bukovinai csángók is bemutatkoznak - tette hozzá. A színpadi műsorokat csángó vonatkozású magyar művészek - Zurgó Együttes, Berecz András - színesítik. Emellett fotó- és kerámiakiállítással is várják az érdeklődőket - részletezte. Németh Zsolt elmondta: azért szervezik meg minden évben a csángó bált, mert úgy gondolják, hogy ami csángók jövője, az vár a külhoni magyarságra is.
Hozzáfűzte: a csángók nagyon sokáig a román asszimilációs politika célpontjai voltak, de sikerült ebből a megsemmisülésre ítélt helyzetből lassan kiemelni őket. A 2001-ben elkezdődött magyar nyelvoktatási program keretében 29 faluban 2000 diák 44 pedagógus segítségével tanul magyarul a csángó lakta régiókban. A külhoni magyarsággal vállalt szolidaritást, a nemzeti összetartozás érzését nem csupán a kormányzati politikának, hanem a társadalom minél szélesebb köreinek kell felvállalnia - mondta Németh Zsolt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ