Cover
Kultúra
Jobboldali Budapest: A művész politizálhat, de érdemes a két dolgot különválasztani
2018-02-1006:43
Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke Jobboldali Budapest című műsorunkban beszélt gyerekkoráról, politikai rajzairól, illetve az egész életpályájáról. Egy olyan sokoldalú művész, aki rajzfilmjeiben, könyveiben a magyar múltat és a Biblia csodálatos világát mutatja be. A mai napig részt vesz a közélet formálásában és kutatja a vizuális kultúrát a világ jobb megismerése érdekében.
A művész politizálhat, de érdemes a két dolgot különválasztani. Hozzátette, hogy neki is megvan a politikai meggyőződése, de ez nem direkt módon jelenik meg abban, amit csinál.

Fiatal korában olyan politikai figurákat is megrajzolt, mint Rákosi Mátyás vagy Szakasits Árpád, de igazából szinte mindenkit, aki a Szabad száj című vicclapban megjelent. Gyerekkorában a tojás héjéra is Rákosit rajzolta, hogy utána közösen törhessék azt szét.

Elmesélte, hogyan emlékszik vissza arra, amikor meglátta szülőházát a háború után, milyen romos állapotok uralkodtak akkor, illetve felidézte, miként vitték el az Ávósok édesapját. 

A politizáló művészetet azért nem kedveli, mert nagyon aktualitásokra koncentrál. Szerinte egy komoly művész az örökkévalóságig kell, hogy gondolkozzon.

A Jobboldali Budapest műsorában megtekinthetők Jankovics Marcell rajzai is. 

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

ECHO TV – A nemzet hangja – Jobboldali Budapest

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ