Cropped landscape
Külföld
Olaszország: „Meghalunk a bevándorlás miatt”
2018-02-1014:30
Olaszország, macerata, nápoly, illegális bevándorlás, bűnözés, párizs
Egyre feszültebb a helyzet Olaszországban a menekültválság miatt. Macerata kisvárosában migránsellenes tüntetést tartottak. A demonstrálók azt skandálták, hogy meghalunk a bevándorlás miatt. Egy friss felmérés szerint: a lakosok 46 százaléka úgy érzi, hogy a menekültek fenyegetést jelentenek a biztonságukra.
Macerátában egy hete forrnak az indulatok, amikor az Új Erő párt egyik szimpatizánsa hat illegális bevándorlót sebesített meg. Luca Traini kocsijával hirtelen lefékezett egy bár előtt, és több lövést is leadott fekete afrikai migránsokra. Az elkövetőt őrizetbe vették. Tettét azzal indokolta, hogy egy 18 éves helybéli lánynak a halálát akarta megbosszulni, akinek meggyilkolásával egy nigériai bevándorlót gyanúsít a rendőrség.

A múlt heti incidens óta több tüntetést is tartottak a kisvárosban. 

Meghalunk a bevándorlás miatt
- ezt skandálták szélsőjobboldali tiltakozók. 

Az Új Erő vezetője közölte: elítélik társuk tettét, de nem fogadják el, hogy a hatóságok szörnynek állítsák be a férfit. A politikus leszögezte: pártja azt követeli, hogy minden önmagát menekültnek álcázó, segélyekre pályázó migránst azonnal toloncoljanak ki Olaszországból.

Ma estére újabb tüntetéseket szerveznek a városba. A szélsőjobboldali és a baloldali demonstrálók is utcára akarnak vonulni. A növekvő feszültség miatt azonban valószínűleg betiltják a tiltakozó akciókat. 

Az illegális migráció egyre nagyobb problémát okoz Itáliában. Az olaszok többsége úgy gondolja, összefüggés van a bevándorlás és a bűnözés növekedése között. Egy felmérés szerint a lakosság 46 százaléka érzi úgy, hogy a migránsok fenyegetést jelentenek a biztonságukra.

Olaszországban jelenleg a menekültválság a legfontosabb kampánytéma. 

A Hajrá Olaszország és az Északi Liga is azt ígérte választóinak, hogyha győznek a március 4-ei voksoláson akkor megállítják a migrációt és kitoloncolják a menekültstátuszra nem jogosult bevándorlókat.

Az Északi Liga egyik politikusa Nápolyban kampányolt. Már évek óta súlyos problémát okoz a menekültválság Olaszországban. A nápolyi lakosok egy része olcsó ingatlanokban él. Az ideérkező migránsokat pedig 4 csillagos hotelekben szállásolják el. Ellátják őket mindennel, még a fogkeféiket is hetente cserélik. A nápolyi emberek nem állnak olyan jól anyagilag, hogy finanszírozni tudják ezeket. Nápolyban így is nehéz a helyzet, sok a munkanélküli. Mielőbb változtatni kell ezen a helyzeten - hangsúlyozta az Északi Liga egyik képviselőjelöltje.

Párizs egyes részein pedig sátortáborok állnak. Több mint 300 migráns él illegálisan a Szajna partján. A menekültek arra panaszkodnak, hogy nagyon hideg van a sátrakban és nem kapnak kellő segítséget. 

Ez bonyolult helyzet. Éjszaka dermesztő fagyok vannak. Többen betegek, mások egyedül érzik magukat, nincs itt a családjuk. Ez nagyon nehéz
- mondta egy 23 éves illegális bevándorló 

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint a franciák kétharmada gondolja úgy, hogy túl sok migráns él az országban.

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ