Cropped landscape
Külföld
Egész napra lezárták London egyik repülőterét világháborús bomba miatt
2018-02-1210:40
london, repülőtér, II.világháborús bomba
Egész napra lezárták hétfőn London egyik repülőterét, a pénzügyi központ tőszomszédságában működő Cityt, mivel előző nap II. világháborús német bombát találtak a repülőtér közvetlen közelében.
A környéket a Scotland Yard és a királyi haditengerészet már éjszaka lezárta, de ez a légikikötő forgalmát még nem érintette, mivel a City éjjel nem működik, és hétvégenként egyébként is jelentősen korlátozzák forgalmát, tekintettel a környék sűrűn beépített lakónegyedeire. 

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City az egyetlen olyan, amely a brit főváros belterületén működik. 

A repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó üzletemberek körében, mivel munkahelyükről néhány perc alatt elérhető, és a belföldi célállomások mellett más európai pénzügyi központokba, illetve New Yorkba is el lehet jutni innen közvetlen járatokkal. 

A hétfői lezárás a repülőtér közleménye szerint hozzávetőleg 16 ezer utast érint. 

A bombát a repülőtér környékén zajló felújítási munkák közben találták a Temze folyóban. A helyszínre vezényelt haditengerészeti szakértők megállapították, hogy a robbanószerkezet működőképes, a Scotland Yard ezután rendelte el a repülőtér és a környező utak lezárását mintegy 200 méteres körzetben. 

A lezárt területről a lakókat is evakuálták. 

A City a legkisebb forgalmú londoni repülőtér; évente 4,5 millió utas használja. A londoni repülőterek közül messze a legnagyobb a főváros nyugati határában működő Heathrow, amelyen évente 75 millió utas fordul meg. 

A City az egyetlen az öt londoni nemzetközi repülőtér közül, amelyre nem közlekednek menetrendszerű járatok Budapestről. 

A környéken a múlt század első felében London akkori tengeri kikötőjének dokkjai működtek - a városrész neve ma is Docklands -, amelyeket különösen heves német légitámadások értek az angliai csata hónapjaiban. 

Az 1980-as évektől kezdve azonban az egykori kikötői körzet a londoni pénzügyi szolgáltatási központ keleti-délkeleti terjeszkedésének fő célterületévé vált, a dokkok helyét mára felhőkarcolók foglalták el. 

Ennek az új pénzügyi központnak a kiszolgálására építették fel a City repülőteret, amelyen 1987 őszén indult meg a forgalom. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ