Cropped landscape
Külföld
Migrációellenes hangulat több európai országban
2018-02-1207:12
Olaszország, migráció, franciaország
Összecsapásokba torkollt egy migrációellenes tüntetés az olaszországi Macerata városában. A demonstrálók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták fel a tömeget. Többeket letartóztattak. Franciaországban a lakosság 65 százaléka szerint túl sok menedékkérő él az országban. Párizs a migrációs szabályok szigorítását fontolgatja.
Macerátában egy hete forrnak az indulatok, amikor az Új Erő párt egyik szimpatizánsa 6 illegális bevándorlót sebesített meg. Luca Traini egy helyi bár előtt több lövést is leadott a fekete-afrikai migránsokra. Az elkövetőt őrizetbe vették. Tettét azzal indokolta, hogy egy 18 éves helybéli lánynak a halálát akarta megbosszulni, akinek meggyilkolásával egy nigériai bevándorlót gyanúsít a rendőrség. A múlt heti incidens óta több tüntetést is tartottak a kisvárosban. 
 

Meghalunk a bevándorlás miatt
- ezt skandálták szélsőjobboldali tiltakozók. Az Új Erő vezetője közölte: elítélik társuk tettét, de nem fogadják el, hogy a hatóságok szörnynek állítsák be a férfit. A politikus leszögezte: pártja azt követeli, hogy minden önmagát menekültnek álcázó, segélyekre pályázó migránst azonnal toloncoljanak ki Olaszországból. 

Szombat estére újabb tüntetéseket szerveztek a városba. Szélsőjobboldali és a baloldali demonstrálók egyaránt utcára vonultak. A bevándorlást ellenzők közül többen megpróbáltak bejutni Macerata lezárt főterére, de a rendőrök ezt megakadályozták. A tiltakozók megdobálták a hatóság embereit, akik könnygázzal oszlatták a tömeget, és többeket letartóztattak. 

Az illegális migráció egyre nagyobb problémát okoz Itáliában. Az olaszok többsége úgy gondolja, összefüggés van a bevándorlás és a bűnözés növekedése között. Egy felmérés szerint a lakosság 46 százaléka érzi úgy, hogy a migránsok fenyegetést jelentenek a biztonságukra. 

A dél-európai országban jelenleg a menekültválság a legfontosabb kampánytéma. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga is azt ígérte választóinak, hogyha győznek a március 4-ei voksoláson, akkor megállítják a migrációt és kitoloncolják a menekültstátuszra nem jogosult bevándorlókat. 

A francia belügyminiszter szerint szelektálni kell 

A francia hatóságok úgy látják, hogy túl sok a migráns az országban. Mivel évről évre egyre többen érkeznek, Gérard Collomb francia belügyminiszter szerint muszáj szelektálni: szét kell választani a politikai menekülteket és a gazdasági bevándorlókat, mert az ország már nem tudja őket befogadni.

A hatóságok a fővárosi bűnözéssel szemben is harcot hirdetettek. Párizs több, főként a muzulmán bevándorlók miatt veszélyesként számon tartott kerületében bővítik a rendőrállományt.
 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ