Cropped landscape
Külföld
Migránstüntetések Brüsszelben
2018-02-1206:46
brüsszel, migráció, Európai Unió
Egymást érik a migránstüntetések Brüsszel utcáin. Legutóbb afgánok foglaltak el egy teret az Európai Parlament és az Európai Bizottság között. Azt követelték, hogy az EU helyezze nyomás alá a 7000 kilométernyire fekvő Pakisztánt, és biztosítson védelmet az ottani afgánoknak. A Frontex adatai szerint a nyugat-balkáni útvonalon afgán migránsból van a második legtöbb. Az ukrán határon nemrég átrepült kisgép fedélzetén is több afgán utazott.
Pakisztán ártatlanokat gyilkol. Hussein elnök terrorista, aki az afgánok életére tör.
Ezeket a jelszavakat skandálták pastu nyelven a tüntetők Brüsszel belvárosában. Az egyik szervező, Frankfurtból, Németországból érkezett. Szavai szerint ez egy szimpátiatüntetés az iszlámábádi demonstrációk mintájára, amely felhívja a figyelmet az afgán népet ért támadásokra. Elmondása szerint a demonstrálók azt akarják, hogy a pakisztáni kormány fejezze be az öldöklést Vazirisztánban, amelyet az úgynevezett terror elleni harc jegyében követnek el. De valójában azért, mert ezek az emberek Afganisztán szimpatizánsai - tette hozzá.

A közép-ázsiai Afganisztán földrajzi és kulturális értelemben jóval távolabb esik Európától, mint az arab államok. Egy amerikai kutatás szerint 99 százalékuk szerint csak a saríatörvénykezés fogadható el; 81 százalékuk szerint a lopást kézlevágással kell büntetni, és még többen torolnák meg a házasságtörést kövezéssel. Az afgánok gyakran keverednek összetűzésbe más népcsoportokkal, gyakran azért, mert közülük többen is részt vesznek az embercsempészetben, vagy legalábbis közvetítő szerepet töltenek be. Ugyanakkor szorgalmaznák a családegyesítések megkönnyítését is.

Az egyik tüntető az ECHO TV Híradójának azt mondta, azért akarják visszaküldeni őket, mert Európa csak a másik oldalt látja.Több szakértő ugyanakkor egyetért abban, hogy az illegális bevándorlók Európába exportálják a konfliktusaikat.
 
Az elmúlt napokban egymást érték a migránstüntetések Brüsszelben. Most éppen az afgánok gyűltek össze egész Európából azért, hogy két független ország: Afganisztán és Pakisztán terrorizmussal kapcsolatos vitájába valahogy belehívják Brüsszelt illetve az Európai Uniót. Szakértők már hetek óta figyelmeztetnek arra, hogy a migrációs kibocsátó országok problémái lassan begyűrűznek az Európai Unió politikájába is, és előbb-utóbb valamiféle válaszokat adni kell rá.
 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ