Cropped landscape
Külföld
Sógor Dániel: Az Egyesült Államok illegális katonai táborokat tart fenn Szíriában
2018-02-1220:47
török, kurd, szír, izrael, amerika, egyesült, államok, katona
A török légierő ismét támadásokat hajtott végre a kurdok állásai ellen Afrín térségében. Az afrini vezetés szerint Ankara a három héttel ezelőtt indított offenzívával humanitárius válságot idézett elő a régióban, legkevesebb 160 ember halálát okozva. Sógor Dániel arabista, történész volt a Napi aktuális vendége.
A török hadművelet kezdete óta mintegy 30 ezren menekültek el a térségből. Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az ankarai katonai akció egy újabb menekülthullámot indíthat el Európába. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy Izrael légicsapást hajtott végre Szíriában iráni katonai célpontok ellen, miután szombat hajnalban egy iráni drón behatolt a zsidó állam területére. 
„Izrael most már sokadik éve támogatja a különböző fegyveres szervezeteket a szír kormány ellen"
 – mondta Sógor Dániel.
Nem először fordult elő, hogy Izrael légitámadást hajtott végre, de most először kaptak komoly választ erre a határsértésre, hiszen egy vadászgépüket a szír légierő lelőtte - mondta Sógor Dániel. A határsértés - a vádak szerint - a Golán-fennsíkon történhetett egy iráni drón által. A Golán-fennsík azonban a nemzetközi jog szerint Szíriához tartozik, melynek egy nagyobb részét - a nemzetközi jogot megsértő módon - Izrael a saját területének tekinti, melyen jelenleg háborús helyzet van - tette hozzá Sógor Dániel. Kiemelte: ettől a Szíria északi részén lévő konfliktus független. 
Sógor Dániel hangsúlyozta: kurd nyelvből, kurd etnikumból és kurd közösségből is több van, melyek eltűnnek mikor felmerül a nagy közös állam eszméje, de a gyakorlatban ezek létező határok. Az amerikaiak Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezetet támogatják, mely túlnyomó részében kurdokból áll. "Ez az ami Törökországot rendkívül idegesíti". "Ma az Egyesült Államok több mint húsz teljesen illegális katonai tábort tart fenn Szírián belül" - mondta Sógor Dániel.
"A hozzánk és Európába érkező menekültek túlnyomó része nem Szíriából érkezik. Tömegesen térnek vissza szír emberek, ők ugyanis szeretik a hazájukat, és most, hogy látják, hogy van remény, van értelme hazamenni és, hogy a helyzet javul, most azért ez elindult"
- emelte ki Sógor Dániel.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ