Cropped landscape
Külföld
Tiltakozó menetet kezdett Svájcban Törökország ellen több mint ezer kurd
2018-02-1218:57
kurd, török, hadművelet, lausanne
Tiltakozó menetet kezdett a nyugat-svájci Lausanne városában mintegy 1200 kurd a Törökország által az északnyugat-szíriai, kurdok uralta Afrín körzetben folytatott hadművelet ellen. A felvonulók célja, hogy eljussanak az ENSZ genfi székhelyéhez, amely Lausanne-tól több mint 60 kilométerre délnyugatra található.
A Svájc különböző részeiből érkezett résztvevők megmozdulásukat a Rumine Palotától indították, ahol 1923-ban az I. világháborúban győztes antant hatalmak és a vesztes, egykori oszmán birodalom aláírták a mai Törökország határait rögzítő lausanne-i békeszerződést. A menet várhatóan péntekig tart, és az ENSZ genfi székhelye előtt végződik.
A menet résztvevői a török elnököt, Recep Tayyip Erdogant elítélő jelszavakat skandáltak, és azt állították, hogy a török offenzíva mintegy 150 civil halálát okozta. A jelenlévők arra kérték az ENSZ-t, hogy lépjen fel a hadművelet megfékezése érdekében. Törökország január közepe óta folytat offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetet uraló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen.
Az SDF-ben vezető szerepet betöltő Népvédelmi Egységeket Ankara ugyanis az általa terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt törökországi kurd szervezet szövetségesének tartja. Ankara állítása szerint célja, hogy egy úgynevezett "biztonságos zónát" alakítson ki a török-szíriai határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ