Cropped landscape
Külföld
Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a kormányzat Dél-Afrikát a szárazság miatt
2018-02-1314:37
katasztrófa, szárazság, víz, fokváros, Afrika
Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a dél-afrikai hatóságok az ország egészét, mert Fokváros környékét emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja hónapok óta. 
A döntést a hatóságok a "jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után" hozták meg, és így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. Így az állam irányítása alatt álló összes intézménynek tervet kell kidolgoznia a vészhelyzetre, az azonnali segítségnyújtásra és a szükséges építési intézkedésekre vonatkozóan - áll a katasztrófavédelmi központ vezetője, Mmaphaka Tau által aláírt határozat szövegében.
A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz. Dél-Afrika második legnagyobb városában ezért kiszámították, hogy mikor jön el a "zéró nap", amikor előreláthatólag elfogy az ivóvíz. Hogy ez minél később következzen be, a hatóságok arra kérték a megközelítőleg 4 millió lakosú Fokvárosban élőket, hogy naponta legfeljebb 50 liter vizet használjanak fejenként.
Ez nagyjából egy háromperces zuhanyozás során elhasznált vízmennyiségnek felel meg. A jelenleg helyzet miatt sokan Fokváros vezetését hibáztatják. A bírálók szerint a városvezetés figyelmen kívül hagyta a szakértők figyelmeztetéseit, és nem hozott korlátozó intézkedéseket a katasztrófa megelőzésére.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ