Cropped landscape
Külföld
Szergej Lavrov: Washington sokáig fenn akarja tartani a jelenlétét Szíriában
2018-02-1315:15
orosz, amerika, szír
Az Egyesült Államok sokáig, talán örökre fenn akarja tartani a jelenlétét Szíriában - állapította meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Lavrov azzal vádolta meg Washingtont, hogy egy kváziállamot próbál létrehozni az Eufrátesz keleti partján, egészen az iraki határig. Mint mondta, az amerikaiak nemcsak a katonai feladatok megoldásával indokolják jelenlétüket, hanem a stabil politikai folyamat biztosításával is, amelynek szerintük "mindenki számára elfogadható hatalmi átmenettel, vagyis rendszerváltással kell véget érnie".
"Egészében véve az a gyanúnk, hogy az Egyesült Államok sokáig, hacsak nem örökre ott akar maradni"
 - mondta.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is annak híve, hogy a kurdok, a szíriai társadalom elidegeníthetetlen népcsoportjaként vegyenek részt a szíriai rendezés minden folyamatában. A szíriai szembenálló feleket békéltető orosz központ egy lakossági telefonhívásra hivatkozva kedden arra figyelmeztetett, hogy a - Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért - dzsihadista an-Nuszra Front vegyi fegyveres provokációra készül Idlíb tartományban.
Az állítólagos informátor azt jelentette, hogy a szervezet 20 palacknyi klórgázt, valamint vegyvédelmi felszerelést szállított Szerakab településre. A telefonáló azt mondta, hogy a helyi fehér sisakos mentőegységek egy meg nem nevezett nyugati tévétársaság logóját használó forgatócsoport profi kamerái előtt próbálták el a mentést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint orosz zsoldosok haltak meg a szíriai kormányt támogató erők oldalán az Egyesült Államok vezette koalíció múlt heti légicsapásaiban Deir-ez-Zór tartományban. Mint mondta, ezeket az értesüléseket ellenőrizni kell. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ