Cropped landscape
Külföld
A dicsőségből a látványos megsemmisülésbe
2018-02-1412:48
A német szociáldemokratáknak várhatóan az az Andrea Nahles lesz az új elnöke, aki iskolai évkönyvében azt írta: háziasszony, vagy kancellár akar lenni. Eddig ebből az egyiket valósította meg. Elődje a párt elnöki tisztségében, a nagyot bukó Martin Schulz, valószínűleg marad mezei Bundestag-képviselő. 
A Német Szociáldemokrata Párt másfél évszázados történetének egyik nagy válságát éli. A mélyrepülés a szeptemberi parlamenti választással, a rendkívül gyenge szerepléssel kezdődött. A válság újabb fejezete a párt berlini székházban tett bejelentés volt. 
Értesítettem a elnökséget és a párt ügyvivőjét a döntésemről, hogy azonnali hatállyal lemondok a pártelnöki tisztségről
– mondta a nyolc általánost végzett, bevándorláspárti politikus. 

Martin Schulz bírálói szerint a baloldali politikusnak már szeptemberben távoznia kellett volna tisztségéből. Pártján belül akkor ingott meg végleg a pozíciója, amikor külügyminiszter akart lenni. Csakhogy ezzel az SPD korábbi elnökét, Sigmar Gabrielt túrta volna ki a tisztségből. 
Minden hatalom kicsúszott a kezéből

Az úgynevezett csúcsjelölti, Spitzenkandidat-rendszert Schultz találta ki 2014-ben, mert ő akart az Európai Bizottság elnöke lenni. Innen, a Európai Parlamenti elnökségen át vezetett a teljes bukásig az út. Egy hét alatt minden hatalom kicsúszott a kezéből, elegánsan lelépett a színpadról, és otthagyta a pártját a teljes káoszban.

Az egyik befolyásos liberális brüsszeli újság szerint útja a dicsőségből a megsemmisülésbe látványos volt. Közben a francia sajtó is Schultz munkáját bírálja. Egy évvel azután, hogy 100 százalékkal megválasztották, minden idők legrosszabb választási eredményét produkálta és azóta is egyre népszerűtlenebb a pártja: már csak 16 százalékos a népszerűsége, miközben az AfD-é pedig 15. A német sajtó viszont már a jövőt feszegeti. A koalíciós tárgyalásokról senki sem beszél, csak a személyi kérdésekről.

Az SPD ügyvezető elnöke, hamburgi polgármester Olaf Scholtz német tévében azt mondta: a cél, hogy az SPD megint a legerősebb párt legyen 
Andrea Nahles frakcióvezető válthatja Martin Schulzot a párt élén
A lehetséges utód

A pártelnöki poszt várományosa Andrea Nahles, aki a párt 155 éves története során az első női elnök lehet. Bölcsész, 47 éves, integrációs és bérügyekkel foglalkozott 2009-től főtitkár, 2013-tól munkaügyi miniszter. A párton belül kifejezetten populistának számít, még Schulznál is jobban.

Szókimondó természet, aki a szeptemberi választás kapcsán azt találta mondani, hogy „jól szájba verjük a CDU-t”, vagyis akkor még Schultz lelkes támogatója volt, és a koalíció ellenzője, amiért most olyan lelkesen kampányol, talán emiatt is ma már sokan köpönyegforgatással vádolják.
 
Elindultak a belharcok

Flensburgs polgármestere levélben bejelentkezett, és gyakorlatilag kihívta Andrea Nahles-t, ami azt jelenti, hogy a szociáldemokrata párt belül is megosztott, bármennyire is szeretné azt a látszatot kelteni, hogy egységeseke. 

A pártelnöki tisztség betöltéséről rendkívüli kongresszuson, április 22-én döntenek Wiesbadenben. 

S, hogy milyen jövő várhat a nagyot bukó Schultzra? Valószínűleg marad mezei Bundestag-képviselő. 

ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ