Cropped landscape
Külföld
Három év után ismét beszélt egymással az orosz és az ukrán államfő
2018-02-1416:28
Beszélt egymással az orosz és az ukrán államfő. Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko telefonon tárgyaltak a pénteken esedékes müncheni Ukrajna-találkozó részleteiről. A két ország vezetője nem beszélt egymással, amióta Kijev és Moszkva között feszültté vált a helyzet, Kelet-Ukrajna és a Krím félsziget annektálása miatt. Az ukrán elnök együttérzését fejezte ki Vlagyimir Putyinnak, a 71 halálos áldozatot követelő vasárnapi légi katasztrófa miatt.
Tavaly év vége óta érkeztek egyre sűrűbben hírek arról, hogy ismét fellángoltak a harcok Kelet-Ukrajnában. A felek egymást okolják az összecsapások miatt. Január elején a német külügyminiszter ezért kezdeményezte, hogy a minszki tűzszüneti megállapodást összeállító Normandiai Csoport, vagyis Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei pénteken ismét tárgyaljanak a helyzet rendezéséről.

A müncheni Ukrajna-találkozó és a fogolycsere, például az Oroszországban bebörtönzött ukrán határvédők elengedése is szóba került Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko telefonbeszélgetésén. A hívást Porosenko kezdeményezte a minszki tűzszüneti megállapodás harmadik évfordulóján.

A párbeszéd pozitív előjel, mert a két ország vezetője már három éve nem beszélt közvetítők nélkül egymással. Kijev és Moszkva között 2014 óta feszült a helyzet, amióta Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, valamint támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár fegyvereseket.

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ