Cropped landscape
Külföld
Manhattani vállalkozó lehet az új budapesti amerikai nagykövet
2018-02-1409:40
Donald Trump amerikai elnök David B. Cornstein New York-i üzletembert készül az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének jelölni - jelentette kedden a washingtoni Fehér Ház honlapján. 
A közlemény szerint Cornstein jelenleg a Pinnacle Advisors cég elnöke, korábban pedig vezető tisztségeket töltött be a Nasdaq amerikai részvénytőzsdén dollármilliárdos értékben jegyzett Finlay Enterprise vállalatnál.
A nagyköveti poszt lehetséges várományosa David Cornstein 78 éves, akinek orosz és magyar felmenői is vannak, egy gazdag manhattani vállalkozó, így talán nem meglepő, hogy jó viszonyt ápol Donald Trump amerikai elnökkel. 
Cornstein korábban a New York City Off-Track Betting Corporation lóverseny-fogadásszervező vállalat elnöke volt, alelnökként szolgált a város gazdaságfejlesztési társaságánál. 
    
Az üzletember New York Állam Olimpiai Bizottságának elnökeként, illetve a Battery Park városi tanácsának tagjaként is tevékenykedett, valamint a Jacob Javits Development Corporationnál is dolgozott. A Fehér Ház közlése szerint Cornsteint a kemoterápiás kezelésekre szakosodott Chemotherapy Foundation és a cukorbetegekkel foglalkozó Juvenile Diabetes Foundation alapítvány korábban az év emberének választotta. 
    
Alapfokú diplomáját a Lafayette College-ben, MBA mesterképzését a New York University-n szerezte.
Néhány hete Kaló Máté Amerika-szakértő Napi aktuális című műsorunkban arról beszélt, hogy Cornstein nem karrierdiplomata, vagyis egy politikai kinevezettről van szó. Felhívta rá a figyelmet, hogy korábban a magyar kormánynak egy jelentős mumusa volt Victoria Nuland, az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Ő mintegy egy éve távozott posztjáról, és utódja lett A. Wess Mitchell, akivel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer januárban tárgyalt.

A Kaló Mátéval készült teljes beszélgetés IDE KATTINTVA megtekinthető.

MTI - ECHO TV

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ