Cropped landscape
Külföld
Uniós biztos: Nem akarjuk, hogy a kohéziós források csökkenjenek a migrációs politika miatt
2018-02-1414:34
Európai Bizottság, Günther Oettinger, költségvetés, kohéziós források, migráció
Az Európai Bizottság a 2020 utáni, hosszú távú költségvetésének kialakítása során el akarja kerülni, hogy a kohéziós források csökkenjenek a migrációs politika miatt - jelentette ki Günther Oettinger uniós költségvetési biztos szerdán a 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés bizottsági megbeszélését követően. 
Az uniós biztos aláhúzta, az uniós költségvetésének tükröznie kell azt, hogy az Európai Unió sikeres, képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal és megvalósítani kitűzött céljait. Ennek elérése érdekében nem szabad egymással szembeállítani vagy összekeverni egyebek mellett a kohéziós pénzek és a migráció két teljesen különálló területét - mondta. Mindezt csak megfelelő finanszírozással lehet valóra váltani. További sikeréhez jól kialakított, kiegyensúlyozott költségvetésre van szüksége az Európai Uniónak - húzta alá Oettinger. 

A biztos elmondta, az uniós tagországok vezetőinek jövő héten esedékes informális találkozójához az uniós bizottság lehetőségeket vázol fel egy olyan új és korszerű, hosszú távú uniós költségvetésre, amely hatékonyan valósítja meg a kitűzött célokat 2020 után, és ismerteti a lehetőségek pénzügyi következményeit. Tájékoztatása szerint a találkozón a vezetők olyan uniós intézkedésekről tárgyalnak majd, mint például az EU külső határainak védelme, az európai védelmi unió támogatása, Európa digitális átállásának előmozdítása vagy az EU kohéziós politikájának és mezőgazdasági politikájának hatékonyabbá tétele. A vezetőknek meg kell állapítaniuk, hogy döntésük konkrétan mit jelentene a finanszírozás szempontjából uniós szinten - közölte. A bizottság számszerűsíti a különböző szakpolitikai választási lehetőségek pénzügyi hatását, ráirányítja a figyelmet a leglényegesebb elemekre, és ténybeli alapot biztosítsanak a döntésekhez - tette hozzá. Az Európai Bizottság rendelkezésre bocsátja a szükséges tényeket az uniós költségvetés hatásiról, szakpolitikai választási lehetőségek pénzügyi hatását szemléltető forgatókönyveket állít össze, és bemutatja, hogy az új uniós költségvetés késedelmes elfogadása milyen következményekkel járna - közölte a biztos. 

Az új, korszerű uniós költségvetés elfogadása szavai szerint nem várhat, mert a késlekedéssel 100 ezernél is több uniós finanszírozású projekt elindítása szenvedne késedelmet olyan kulcsfontosságú területeken, mint a vállalkozások támogatása, az energiahatékonyság, az egészségügyi ellátás, az oktatás és a társadalmi befogadás, és akár több százezer fiatal nem tudna részt venni 2021-ben az Erasmus+ csereprogramban. Álláspontja szerint ezért meg kell előzni, hogy az új programok jelentős csúszással tudjanak csak elindulni, és ebből következően a finanszírozási prioritások megvalósítása is halasztódjon - szögezte le az uniós biztos.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ