Cropped landscape
Krónika
Simicskó István: A sport erőt ad az élet küzdelmeihez
2018-02-1612:49
sport, simicskó, istván, futás, békéért, miniszter
A sport erőt ad az élet küzdelmeihez - emelte ki a honvédelmi miniszter a "Futás a békéért" elnevezésű rendezvény megnyitóján Budapesten.
Simicskó István hangsúlyozta: az életet kellő tartalommal, hitvallással kell megélni, a különböző sportok pedig - mint például a futás, a dzsúdó, a vívás - mind teljesebbé teszik azt. Úgy fogalmazott: aki "szereti a sportot, rossz ember nem lehet". A miniszter megnyitóbeszédében emlékeztetett rá, két évforduló is van idén: a Magyar Honvédség 170, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) pedig 70 éves.
Takács Attila, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka azt mondta: az elmúlt 170 évben a Magyar Honvédség emberei nemcsak katonaként, hősként álltak helyt a háborúkban, hanem sportolóként is hozzájárultak Magyarország eredményeihez. A parancsnok külön megemlítette az öttusázókat, a lovassportolókat, sportlövőket és vívókat, akik olyan eredményeket értek el, amelyekre büszke lehet az ország.
Az 1948. február 18-án öt ország - Belgium, Dánia, Franciaország, Luxemburg, Hollandia - által alapított CISM küldetése a béke, a nemzetközi összefogás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a sportbarátság erősítése; jelmondata: "Barátság a sporton keresztül". A Magyar Honvédség 1991. májusa óta tagja a CISM-nek, a volt Varsói Szerződés tagállamai közül elsők között (Lengyelországgal egy évben) csatlakozott a szervezethez.
A CISM-nek jelenleg 136 tagja van. A CISM tagországok katonái, katonai szervezeteknél dolgozó közalkalmazottjai, honvédelmi sportegyesületeinek tagjai 2006 óta közös futással ünneplik a sporttanács létrehozásának évfordulóját. A Magyar Honvédség együttműködve a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel 2016-ban csatlakozott a CISM futónaphoz. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban szervezett rendezvényen közös bemelegítés után, kisebb hószállingózásban a honvédelmi miniszterrel együtt több mint 300-an futottak, többségében katonák.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ