Cropped landscape
Belföld
Lánczi Tamás: A beszéd visszatérő eleme a szuverenitás volt, ami az egyik legerősebb témája a kormányfőnek
2018-02-1817:53
Lánczi Tamás, fodor csapa, Századvég, nézőpont, évértékelő, orbán viktor
Orbán Viktor beszédét értékelte a Napi aktuális különkiadásában Lánczi Tamás és Fodor Csaba. Lánczi Tamás szerint a beszéd legnagyobb része eredménykommunikáció volt, nemcsak ez elmúlt négy évé, hanem a két teljes ciklusé. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetőjének véleménye szerint a közvélemény-kutatások megnyugtatóak a kormánypártok számára, ennek ellenére a miniszterelnök üzenete az volt, hogy nem szabad hátradőlni és azt gondolni, hogy ez egy tét nélküli, előre lefutott mérkőzés. Nagyon komoly tétje van és mindenkinek a szavazatára szükség van a világos győzelemhez - az elemző szerint ezt hangsúlyozta leginkább a miniszterelnök.
Lánczi Tamás úgy látja, hogy a miniszterelnök a beszéd utolsó harmadában határozta meg a választás tétjét, ami a bevándorlás. "Ezt lehet sokan unják, de a helyzet az, hogy nagyon könnyű kisiklani a politikai pályáról, nemzetközi példákból azt látjuk, hogy sokaknak sikerült már. Magyarország számára a bevándorlás az, ami nemcsak a jövő évet, hanem az elkövetkezendő nemzedékek sorsát is meg fogja határozni" - mondta a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Hozzátette: a beszéd visszatérő eleme a nemzeti szuverenitás volt, ami az egyik legerősebb témája a miniszterelnöknek. Ez az a szál, amire az összes szakpolitikai intézkedés fel volt fűzve az elmúlt években, legyen szó rezsicsökkentésről vagy kerítésépítésről.

Fodor Csaba szer szerint nehéz helyzetben van a miniszterelnök, mert ellenfélről a kampányban beszélni kell. Lánczi Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy 51 százalékon áll az ő pártja, a vetélytársai pedig valahol 10 százalék körül vannak, ebben a helyzetben nehéz úgy beszélni róluk, hogy ne emelje meg őket már azzal, hogy beszél róluk. "Ha jól értem a miniszterelnök próbálta az irónia eszközét bevetni és a súlyukhoz mérten kezelni őket, ez egyszerre volt elegáns, de helyretette őket az iróniával" - mondta a politológus.
Munka, család, haza - ez a három szó központi eleme volt az évértékelő beszédnek. Az elemző felhívta a figyelmet, hogy 1998-2002 között is már ezek az értékek határozták meg Orbán Viktor kampányát. Kiemelkedő, hogy 15 évet átívelő politikai pályafutás után is hű azokhoz az elvekhez, amikhez a kezdetben. Kevesen vannak, akik konzekvensek tudnak maradni - tette hozzá.
Orbán Viktor az ellenzékről azt mondta, hogy "nem csoda, hogy az országban nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van." Lánczi Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzékben óriási düh van, ami Soros György bosszúvádjából táplálkozik. "Soros már nem csak a saját szervezeteit uszította a kormányra, hanem ő maga is személyesen megszólalt. Most, hogy a tőzsdespekuláns látja, hogy nem állnak jól, még vehemensebben támadja a kormányt, ami mögött egy személyes bosszú van" - szögezte le.
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ