Cover
Belföld
Századvég: A többség elutasítja az ENSZ migrációs tervezetének főbb pontjait
2018-02-1816:55
Századvég, ensz, migráció
A magyarok jelentős többsége elutasítja az ENSZ migrációs egyezményének tervezett főbb megállapításait, pontjait a Századvég legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint.
A Századvég Alapítvány vasárnapi tájékoztatása szerint a vizsgált állításokkal kapcsolatban a felnőtt lakosság 68-87 százaléka elutasítóan nyilatkozott. Az MTI-hez is eljuttatott összegzés felidézi, hogy az ENSZ február 5-én hozta nyilvánosságra globális migrációs egyezményének tervezetét, amelynek tárgyalása február 20-án kezdődik, végleges szövegét pedig valószínűleg egy december 10-11-én Marokkóban tartandó csúcstalálkozón fogadnák el az ENSZ tagállamai. A Századvég közvélemény-kutatása a hazai politikai szereplők, valamint a magyar társadalom körében is vitatott tervezet főbb pontjainak megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében. A megkérdezettek 80 százaléka nem ért egyet az ENSZ véleményével, miszerint a bevándorlás és annak elősegítése kedvezően járul hozzá a gazdasági növekedéshez és jóléthez, míg ezt az állítást csak a lakosság 14 százaléka támogatja. 
A válaszadók több mint kétharmada (68 százaléka) elutasítja a biztonságos és szabályozott bevándorlási útvonalak létrehozását Európa irányába és csak 29 százalékuk ért vele egyet.
 Az ENSZ álláspontjával, miszerint minden országnak letelepedési programokkal lenne kötelessége segíteni a hozzájuk érkező bevándorlókat a letelepedésben és munkavállalásban, a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) nem ért egyet és csak 19 százaléka támogatja a szervezet erre irányuló törekvését - olvasható a közleményben. A magyar lakosság körében az utolsó két állítás elutasítottsága a legnagyobb mértékű. Az emberek 87 százaléka gondolja úgy, hogy nem lenne helyes megszüntetni azokat a jogi és fizikai akadályokat, amelyek gátolják a bevándorlók átkelését a határokon, 86 százaléka pedig ellenzi a gazdasági bevándorlás legálissá tételét, tehát hogy az országoknak szervezetté és folyamatossá kellene tenniük a gazdasági bevándorlás támogatását és a migránsok befogadását. 

A támogatottság aránya ebben a két kérdésben egyaránt csupán 9 százalék - közölte az alapítvány, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság véleményében össztársadalmi konszenzus tapasztalható, politikai önbesorolástól függetlenül mind az öt vizsgált kérdésben abszolút többségben vannak az elutasító válaszok. A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást február 6. és 13. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végezte.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ