Cropped landscape
Külföld
Varsó elutasítja, hogy holokauszttagadás lenne a lengyel kormányfő Izrael által bírált kijelentése
2018-02-1812:16
Holokauszt, lengyelország, izrael
A lengyel kormányfői hivatal vasárnap elutasította, hogy holokauszttagadás lenne Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő előző napi, többek között Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök által is bírált kijelentése, miszerint a háborús bűntetteknek zsidó elkövetői is voltak. 
A lengyel kormányfői hivatal honlapján olvasható közlemény szerint Morawiecki szavainak "a legkisebb mértékben sem a holokauszttagadás volt a célja, mint ahogy az sem, hogy a németek által elkövetett népirtás miatt a zsidó áldozatokat vádolják". A lengyel kormányfő szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia során újságírói kérdésre válaszolt annak az új lengyel törvénynek a kapcsán, amely büntethetővé teszi, ha a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a Harmadik Birodalom által elkövetetett háborús bűntettekben való - intézményes szintű - bűnrészességgel vádolják. A kérdésfeltevő, a New York Times újságírója úgy értékelte, hogy a törvény alapján az is bíróság elé kerülhet, aki a bujdosó zsidókat a németeknek eláruló lengyelekről beszél. Az újságíró ennek kapcsán saját családjának háborús sorsát idézte fel. Morawiecki válaszában aláhúzta: a törvény alapján semmiképp sem büntetik majd, "ha valaki kimondja, hogy akadtak lengyel elkövetők". 
"Úgy ahogy zsidó elkövetők, orosz elkövetők, illetve ukrán elkövetők is akadtak - nemcsak a németek" - fűzte hozzá a lengyel kormányfő a sajtójelentések szerint. Morawiecki kijelentését szombaton felháborítónak nevezte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő.
"Problémát okoz a történelem meg nem értése, valamint a nemzeti tragédiánk iránti érzékenység hiánya" - fogalmazott Netanjahu, és kilátásba helyezte, hogy "hamarosan beszél Morawieckivel". A lengyel kormányfői hivatal közleményében felidézik: Morawiecki többször is aláhúzta, hogy "a lengyel fél tiszteletben szándékozik tartani a zsidó érzékenységet, valamint az is célja, hogy az igazság és a kölcsönös bizalom jegyében párbeszédet folytassanak Izraellel és a zsidó diaszpórával". Morawiecki előző napi szavait a varsói közlemény úgy értelmezi, mint "felhívást a zsidók ellen elkövetett bűntettekről való őszinte beszédre". "Minden egyedi esetet külön kell értékelni, egyetlen egyedi rossztett miatt nem vádolhatók egész leigázott nemzetek" - áll a dokumentumban, amely felidézi: a zsidók ellen elkövetett népirtást megelőzően a Harmadik Birodalom megszállta Lengyelországot, ezért nem lehet azonos módon értékelni "a német elkövetők és az áldozatul esett nemzetek, különösen a zsidó, a roma és a lengyel nemzet" felelősségét. 

Történelemhamisítással vádolta meg Morawieckit vasárnapra virradóan Ronald S. Lauder, a Zsidók Világkongresszusa elnöke is, "paródiának" nevezve, hogy a zsidókat a holokauszt elkövetői között említik.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ