Cropped landscape
Sport
Építők portré - Kent Robin Tönnesen
2018-02-1912:41
Kent Robin Tönnesen 1991. június 5-én született a svédországi Partillében. 91-szeres norvég válogatott. A nemzeti csapatban ezidáig 229 gólt szerzett és tagja volt a 2016-os franciaországi világbajnokságon ezüstérmes alakulatnak. 2017 óta a Telekom Veszprém játékosa. Posztja jobbátlövő, mez száma a 15-ös. A most 26 éves jatékos már igen korán kapcsolatba került a kézilabdával.
Építők magazin / Kent Robin Tönnesen
A két idősebb fiú testvérem kézilabdázott, így nagyon hamar kapcsolatba kerültem ezzel a sporttal. Talán 4-5 éves lehettem, amikor elkezdtem nézegetni, hogy mit is csinálnak és már én is kézbe vettem a labdát. De kézilabdázni igazából hatéves koromtól kezdtem.
 
Gyerekként városuk helyi csapatában játszott, ahol nagyon szép éveket töltött el.
 
Rælingenben kezdtem el kézilabdázni, ahol a családom is él. Egyébként így hívják magát a klubot is. Körülbelül négy öt évet töltöttem el itt amíg egy nagyobb csapat a Fjellhammer le nem igazolt. Ott aztán rengeteget fejlődhettem.
Építők magazin / Kent Robin Tönnesen
A Fjellhammer után egy másik norvég csapat következett. A Haslum játékosa lett, ahol már belekóstolhatott a norvég élvonalba is. Karrierjére már ekkor is jellemző volt a tudatos építkezés. Így 2012-ben ismét szintet lépett és eligazolt a svéd Sävehofhoz, amely egyfajta ugródeszka volt számára, hogy eljusson a német élvonalba.
 
Azt mondtam magamnak, én a Bundesligában akarok játszani. Négy évet tölthettem el ott és ez nagyon jó időszak volt a számomra. Rengeteget fejlődtem. Talán ott váltam igazi játékossá, hisz minden meccs nagyon kemény, folyamatosan képben kell lenned és ezek a mérkőzések remekül felkészítenek. Igazán jó évek voltak ezek a számomra.
 
Két szezont töltött el a Wetzlar együttesénél, majd felfigyelt rá a német bajnokság egyik topp csapata a Füchse Berlin. Bár a fővárosiaknál alapembernek számított a Telekom Veszprém hívásának nem tudott és nem is akart ellenállni. 
Építők magazin / Kent Robin Tönnesen
Ez könnyű döntés volt a számomra, hisz a világ egyik legjobb csapata, a Veszprém hívott játszani. Nem gondolkoztam rajta sokat, számomra teljesen nyilvánvaló volt, hogy ide akarok jönni. Remek klub, remek szurkolók. Játszottam már előtte néhányszor a Veszprém ellen az Arénában és emlékszem, libabőrös voltam az itteni hangulattól. Nagyon szuper, hogy most én is része lehetek ennek.  
 
A Veszprémben Nagy Lászlóval és Ancsin Gáborral osztozik a jobbátlövő poszton. De nem csak a csapatban találta meg a helyét. Jól boldogul a magyarországi viszonyokkal is a fiatal norvég, aki nagyon meglepődött az itteni emberek mentalitásán. 
 
Engem igazán meglepett, hogy milyen kedves és melegszívű emberek a magyarok. Nagyon jól fogadtak minket Magyarországon. Tényleg szeretek itt lenni. Ez egy gyönyörű ország és remélem,  még sok-sok évet tölthetek itt el.
 
Bár Tönnesen kedveli Veszprémet, családjával mégis inkább Balatonalmádit választották új otthonuknak. Edzés után tíz perc alatt hazaér és már együtt is lehet a családjával.
Építők magazin / Kent Robin Tönnesen
Amikor csak lehet a családommal vagyok. Van egy egyéves kislányom, és rengeteget játszom vele, ha az időm is engedi. Olykor találkozom a barátaimmal is nagyjából ez minden, amit a szabadidőmben csinálok.
 
Emellett több-kevesebb sikerrel próbál megismerkedni a magyar nyelvvel is, bár ezt néha lehetetlen küldetésnek érzi.
 
Áááhhh... azt kell, hogy mondjam ez egy igazán nehéz nyelv, még nem tudok túl sok mindent, de bízom benne, hogy megtanulok rendesen néhány szót aztán talán még többet is a jövőben.
 
A magyar szavak mellett, szerencsére sokkal jobban boldogul a kézilabdával. Eddigi pályafutása legnagyobb sikerének a vb ezüstérmét tartja.
Építők magazin / Kent Robin Tönnesen
Nagyon jó esélyünk volt, hogy megnyerjük az aranyérmet azon a Vb-n. Remekül játszottunk a döntő első félidejében de a második játékrészben a franciák sajnos túl erősnek bizonyultak és megnyerték a meccset. Szomorúak voltunk, de ezt megelőzően Norvégia még soha sem nyert érmet világversenyen így ez egy igazán különleges pillanat volt nekünk, és az egész országnak. Persze egyszer nyerni akarok egy aranyat is.
 
A kiváló norvég válogatott, a kézilabda mellett szeret focizni is. Talán, ha nem kézilabdázó lett volna, lehet, hogy a futballt választja?
 
Uhhh... Ez egy nehéz dolog. Azt kell, hogy mondjam, hogy talán igen. Valószínű, most az összes csapattársam meg akar ölni azért, mert ezt mondom, de igen, talán futballista lett volna belőlem, ha nem kézilabdázom.
 
Szerencsére a kézilabdát választotta, és nagyon reméli, hogy a Veszprémmel, számtalan szép siker mellett, egyszer a Bajnokok Ligája trófeát is a magasba emelheti.

Építők magazin minden pénteken 17:05-kor az Echo TV műsorán.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ