Cover
Külföld
Mindennapossá vált az antiszemitizmus több francia nagyváros peremkerületein
2018-02-1910:37
Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek - mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn. 
"Ez egy nagyon komoly téma, és egy olyan jelenség, amelyet egyre gyakrabban tapasztalunk" - mondta a Crifet vezető Francis Kalifat a dpa német hírügynökségek. "Becsléseink szerint 50-60 ezer ember tapasztalta meg a 2000-es évek eleje óta az általam kényszerű belső száműzetésnek nevezett jelenséget" - tette hozzá. 
   
"A nagyobb városok peremén található, úgynevezett problémás negyedekben az antiszemitizmus a mindennapok része" - magyarázta Kalifat. "Graffitik az autókon, leszakított postaládák, szándékos lökdösődés a liftben. Mindez olyan légkört teremt, amely a bizonytalanság érzését kelti az érintettekben, és arra ösztönzi őket, hogy elhagyják ezeket a környékeket" - fűzte hozzá a férfi. 
    
Kalifat szerint az jelenthetné a megoldást, ha az igazságszolgáltatás elrettentési céllal különösen keményen lépne fel az antiszemita tettek elkövetőivel szemben. 
    
Az elmúlt években több Franciaországban elkövetett antiszemita bűncselekmény keltett nemzetközi felzúdulást. 2012-ben egy toulouse-i zsidó iskolánál lövöldözött egy motoros, 2015-ben pedig egy párizsi kóser üzletben ejtett túszokat egy terrorista. Csak az elmúlt évben 311 antiszemita fenyegetést és bűncselekményt jegyeztek fel a hatóságok. Franciaországban él a legjelentősebb zsidó kisebbség Európában, tagjainak számát több mint 450 ezerre becsülik.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ