Cropped landscape
Külföld
Orbán Viktor: A Balkánnak is az Európai Unió részévé kell válnia
2018-02-1914:31
orbán viktor, bojko boriszov, magyarország, bulgária, Európai Unió
Történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Szófiában, miután találkozott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval. A bolgár miniszterelnök egyetértett abban, hogy szigorú határellenőrzésre van szükség. 
 Az Európai Uniónak van egy új migrációs javaslata, ami nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés áll - jelentette ki Orbán Viktor. 

A miniszterelnök azt mondta, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente - korábban ezerről volt szó. Úgy tűnik, hogy végső soron a felső határ nélküli kötelező kvótáról van szó, ami ösztönzi a migrációt - hangsúlyozta.  Hozzátette: a migrációs veszélyes a közbiztonságunkra, jólétünkre és a keresztény kultúrára. 

A miniszterelnök jelezte: 
Magyarország saját javaslatot készített, amelynek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a határok légmentes védelmét 
- jelentette ki.

A magyar kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán Viktor szerint ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében. Emellett pedig dönteni kell néhány nagy projektről is. 

Nem elég a Balkánt politikai értelemben befogadni, a meglévő hátrányokat csökkenteni kell. Ha nincs vasút, gyorsvasút, ha nincsenek utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunk érdekét ez szolgálná - tette hozzá a kormányfő. 

Szigorú ellenőrzésre van szükség az Európai Unió külső határain - mondta Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke csütörtökön Szófiában, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Boriszov kiemelte, Bulgária szerint migránsválság van Európában, amit szigorú határellenőrizettel és a konfliktuszónákban menedékkérők regisztrálására szolgáló központok (hot spotok) felállításával lehet megoldani. 

Ha pedig véget érnek a háborúk a származási országokban, akkor a migránsoknak vissza kell térniük a hazájukba és újjá kell építeniük azt - tette hozzá a bolgár miniszterelnök. 
 
MTI / Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ