Cropped landscape
Belföld
Európa védelmében a migrációról – hétről hétre
2018-02-2211:14
A Polgárok Háza a márciusi előadássorozatában arra vállalkozik, hogy a téma jeles szakértői segítségével mélyreható elemzésekkel tekintse át a migrációs válság indítékait és következményeit. 
A Polgárok Háza előadássorozata
 
„Azért kell foglalkoznunk a politikai iszlámmal, mert az is foglalkozik velünk.”
 
Egyre gyakrabban hallunk a híradásokban a migráció és az iszlám radikalizmus összefüggéseiről, az európai terrorcselekményekről vagy a nők zaklatásáról Európa nagyvárosaiban, Nyugat-Európa értékrendi válságáról és a kontinens megosztottságáról.
 
Mi van a felszín alatt?
 
A napjainkban zajló migráció beilleszthető az iszlám hódítások ezernégyszáz éves történelmi folytonosságába; a történelmi tapasztalatok egyúttal a jelenkori folyamatok elemzéséhez is alapul szolgálhatnak. Hol tart most Nyugat-Európa demográfiai és kulturális tekintetben? Van-e esély az integrációra és a hagyományos európai értékrend fennmaradására?
 
Március 7. szerda 18 óra: Globális kihívások – nemzeti célok, Migráció 2018.
 
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadásában a migráció globális kihívásairól hallhatunk a 2018-ban várható folyamatok tükrében. Hogyan alakulnak Európában a bevándorlással kapcsolatos nemzeti politikák, mi várható a bevándorlás-ellenes erők sorozatos előretörése következtében? Milyen új útvonalakat és eszközöket használnak a migránsok? Mi változott az elmúlt három évben?
 
https://www.facebook.com/events/1444187779042580/

Március 14. szerda 18 óra: A migráció buktató és következményei
 
Maróth Miklós Széchenyi-díjas akadémikus, Corvin-lánccal kitüntetett orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alapító dékánja előadásából megtudhatjuk, hogy a kulturális különbségek milyen problémákat rejtenek magukban. Szó lesz arról a senki által nem említett aspektusról is, hogy a bevándorlók generációi milyen erős eszközt jelentenek a kibocsátó országok kezében arra, hogy befolyásolják a befogadó államok politikáját.
 
https://www.facebook.com/events/717617401779288/

Március 21. szerda 18 óra: Az iszlamizáció veszélye, avagy hova tart Európa?
 
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Bundeswehr nyugalmazott hadnagya, a Német Szövetségi Nyomozó Hivatal volt munkatársa előadásában a legfrissebb adatokat elemzi:
 
Németországban a bevándorlók aránya elérte a lakosság 23,5%-át, az öt év alatti gyermekek esetében az arány 34%. Milyen feszültségeket okoz a párhuzamos társadalmak jelenléte, a beilleszkedési akarat hiánya? Nőtt-e a bűnözés? Milyen helyzet várható 25 év múlva Magyarországon?

https://www.facebook.com/events/162601154395953/

Március 28. szerda 18 óra: Miért kell foglalkoznunk a politikai iszlámmal?

Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja (CSPI) magyarországi képviselője előadása. Egyre gyakrabban hallunk a politikai iszlám ideológia megnyilvánulásairól a híradásokban, legyen szó az ISIS közel keleti terjeszkedéséről, európai terrorcselekményekről vagy a nők zaklatásáról Európa nagyvárosaiban. Az iszlám hódítások 1400 éves történelmi folyamatossága túlélte a nagy hódító birodalmak fénykorát és bukását. Ezt a napjainkig ható történelmi folyamatot és a politikai iszlám ideológia alapjait foglalja keretbe az előadás.
 
https://www.facebook.com/events/281111319086779/
 
Polgárok Háza 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ