Cropped landscape
Külföld
Komoly szigorítás jöhet bevándorlásügyben Franciaországban
2018-02-2211:25
franciaország, migráció, bevándorlási törvényjavaslat, Amnesty International
Tüntetéssel és sztrájkkal tiltakoznak az új bevándorlási törvényjavaslat ellen a hivatalnokok, a civil szervezetek és a migránsok Franciaországban. A tervezet legfontosabb javaslata az, hogy az elutasított menedékkérőket 90 napig lehessen fogva tartani, hogy kitoloncolhassák őket. Szintén új elem, hogy a jövőben egy év börtönnel és pénzbüntetéssel lenne sújtható a tiltott határátlépés. A társadalmi viták ellenére a francia kormány bízik abban, hogy a parlament megszavazza a törvényt.
Tiltakozását váltott ki Franciaországban az új bevándorlási törvényjavaslat. A migránsokkal foglalkozó valamennyi civil szervezet, a baloldali pártok, valamint a menekültügyi hivatal és az Amnesty International más-más okokból, de ellenvéleményét hangoztatja. 

Nincs létjogosultsága a törvénynek, amely csupán arra szolgál, hogy megnehezítse a menedékkérők helyzetét - mondta a migránsokat védő ügyvédi szervezet egyik tagja. Az ellenzők szerint a menedékkérők egy része nem fogja tudni ezentúl érvényesíteni a nemzetközi és a francia törvényekben biztosított jogait. 

Pedig a kormány elé terjesztett törvény egyszerre megengedő és szigorító intézkedéseket is tartalmaz. Akinek elfogadják a menedékkérelmét, nagyobb segítségre számíthat, hogy be tudjon illeszkedni a francia társadalomba. Viszont a tiltott határátlépőket ezentúl őrizetbe lehetne venni és bíróság elé lehetne állítani. Azokat a külföldieket, akik nem a saját személyi papírjaikat mutatják be a hatóságoknak, öt év börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal lehetne sújtani. Emellett felgyorsulhat az elutasítottak kitoloncolása.

A kormánypárt, a Köztársaság Lendületben tagjai is vitatkoztak a tervezetről, de abban nagyjából egyetértés mutatkozik, hogy akár befogadnak valakit, akár kitoloncolják, az eljárás humánusabb és hatékonyabb lesz, mint eddig.
Biztosnak kell lennünk benne, hogy akit elutasítanak, vissza tudjuk küldeni a hazájába, és a fogva tartás nem lehet hosszabb a szükségesnél, amúgy is nehéz a helyzetük. A 45, vagy maximum 90 napos fogva tartás reális
- mondta Aurélien Taché kormánypárti képviselő.
 
A migránsokkal kapcsolatos lépések más esetben is kiváltották már a civil, nem kormányzati szervezetek ellenkezését. Az Európai Parlamentben tartott tájékoztatóján az olasz haditengerészet korábbi munkatársa, Gian Marco Concas számolt be tapasztalataikról. Azt mondta, az NGO-k nem tartják be a nemzetközi tengerészeti egyezményeket. Amikor a Földközi-tengeren az embercsempészek után kutattak, az NGO-k minden adatot nyilvánosságra hoztak a sajtóban a hajójukról, és ezzel akadályozták a munkájukat. Arról is beszámolt, hogy kecsegtető, de hamis információkat kapnak azok az afrikai migránsok, akik Európába igyekeznek. Líbiában szinté elviselhetetlen körülményeket találnak és kihasználják őket az embercsempészek.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ