Cropped landscape
Külföld
Sok civil meghalt a Kelet-Gúta elleni újabb támadásokban
2018-02-2211:21
Újabb tizenhárom civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők tüzérségi támadásaiban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.
"Legalább tizenhárom ember halt meg, közöttük három gyermek Dumában", a Damaszkusz közelében felvő Kelet-Gúta legnagyobb városában – írta jelentésében az OSDH. A térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg. "Eső esett a térségben, ezért nem hajtottak végre légitámadást. A kormányerők inkább aknákkal és rakétákkal" támadták a lázadók erősségét – mondta Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója, aki szerint mintegy 200 rakéta hullott csak Dumára. 
A kormányerők vasárnap óta hajtanak végre pusztító tüzérségi támadást a 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Azóta már legalább 335 polgári személy, közöttük számos gyermek halt meg. Ugyanebben az időszakban tizenöt ember halálát okozták a főként iszlamista és dzsihadista lázadók által Kelet-Gútából Damaszkuszra kilőtt aknák és rakéták – jelentették állami médiumok és az OSDH. Egy, a rendszerhez közeli lap úgy tudja, hogy a Kelet-Gúta elleni újabb tüzérségi támadásokkal a kormányerők a szárazföldi offenzívát készítik elő. 
Kelet-Gúta előtt több, a felkelők kezén lévő térséget, így 2012-ben Homsz óvárosát és 2016-ban Aleppót bombázták porig a kormányerők az ostromzár előtt, aminek következtében a lázadók letették a fegyvert, a polgári lakosság pedig elmenekült.


MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ