Cover
Belföld
Terc: Mi a küldetése a visegrádi országoknak?
2018-02-2221:00
Terc, visegrádi országok, V4, küldetés
A visegrádi országok miniszterelnökei egybehangzó nyilatkozataikban leszögezték politikájuk egységes és fontos elemének tekintik a keresztény gyökerekhez való ragaszkodást, a keresztény életforma megőrzését, a vallásszabadság, a családmodell, a férfi-nő kapcsolat politikai védelmét. Bár ezen államok mindegyike ugyanazon rendszer elnyomása alatt élt, hagyományosan más és más a vallásosságuk, és a rendszerváltozás után sem feltétlenül következett be fordulat társadalmaikban. A kérdés tehát, van-e és ha igen mi a vallási értelemben vett küldetése a V4 országoknak? A témában Pawel Cebula lengyel minorita szerzetes és Szalay Zoltán leányfalusi plébános voltak a Terc vendégei.
Szalay Zoltán szerint a krisztusi szeretet azt mondja egy kereszténynek, hogy oltalmazz, védj, segítsd az embertársadat, de a nyugat-európaiak, nem a biblikus szeretetben gondolkoznak, hiszen ők nem értik a kelet-európai ember szenvedését sem. Nyugaton a befogadást Jézus Krisztus képzelik el - szögezte le.
"Olyan fura, beteg világban élünk, hogy manapság én egyre jobban kezdek hálát adni Istennek kommunizmusért, mert, jó pár évet töltöttem nyugaton, Amerikában is. Azt látom, hogy a népek, a nemzetek, a közösségek, amelyek nem élték meg ezt az üldözést, amit itt átéltünk nagyon könnyen feladják Jézust. Tehát az élő hitet, az élő kapcsolatot Jézussal és engedik magukat manipulálni. Szent II. János Pál pápa egyszer világosan mondta, ahogyan vannak evangelizáló központok, tehát közösségek amelyek sugározzák és hirdetik az evangéliumot, mert megélik az evangéliumot,  azt mondja ugyanúgy vannak – nehéz lefordítani ezt magyarra – tehát anti-envangelizációs központok, amelyek direkt és tudatosan tesznek mindent, hogy ez így ne menjen el" - mondta Pawel Cebula a Tercben.

ECHO TV - A nemzet hangja - Terc
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ