Cropped landscape
Belföld
Fidesz: Gátlástalanul visszaél a joggal Czeglédy Csaba
2018-02-2316:55
Összegyűjtött ötszáz érvényes aláírást, így képviselőjelöltként nyilvántartásba vették Czeglédy Csabát. Ha a döntés jogerőre emelkedik, Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédje mentelmi jogot szerez, így kijöhet az előzetes letartóztatásból. Az MSZP és a DK továbbra is védi Czeglédy Csabát, a Fidesz szerint viszont a képviselőjelölt visszaél a joggal.
Hét jelöltet vett nyilvántartásba pénteken a Vas megyei egyes számú választókerület választási bizottsága, köztük a 6 milliárd forintos csalással gyanúsított Czeglédy Csabát. 

A választási bizottság nem foglalhat állást az ügyben, hogy valaki előzetes letartóztatásban van, vagy büntetőeljárás folyik ellene. Nem foglalhatunk állást sem bűnösség, sem ártatlanság kérdésében, ez teljesen nyilvánvaló. Éppen ezért csak azt vizsgáltuk, hogy megfelel-e az alanyi és tárgyi körülményeknek, mind az alanyi, mind a tárgyi körülménynek megfelelt, a továbbiak a nyomozó hatóság, illetőleg a Nemzeti Választási Bizottság hatáskörébe tartoznak – mondta Hollósy Tamás. 

Sajtóinformációk szerint Czeglédy azért akart képviselőjelölt lenni, hogy az azzal járó mentelmi joggal kiszabadulhasson. Ezzel azonban még nem kapta meg a mentelmi jogot az előzetesben lévő politikus, így még nem jöhet ki a börtönből. Három napon belül bárki panasszal élhet a döntéssel szemben. 

A Csongrád megyei főügyészségnek akkor lesz intézkedési kötelezettsége, amint hivatalosan tájékoztatást kap arról, hogy a képviselőjelöltet jogerősen nyilvántartásba vették, a hangsúlyt itt a jogerős szóra helyezném, ez az elsőfokú határozata volt a választás bizottságnak, amellyel szemben jogorvoslatnak van helye, illetve még azt a határozatot is, amelyet a jogorvoslat tárgyában hoz a választási bizottság, meg lehet támadni a Kúria előtt – mondta Szanka Ferenc. 

Czeglédy Csaba függetlenként indulna a választáson, MSZP-s tagságát korábban felfüggesztették, de nem lépett ki és nem zárták ki a pártból. A szocialisták továbbra sem határolódnak el párttársuktól. 

Én azt tudom, hogy ő egy magyar állampolgár, aki gyanúsítva van legfeljebb, bírósági ítélet nem született, az más kérdés, hogy Czeglédy Csaba egyébként rengeteg olyan ügyet tárt fel, például a drogozó fideszes alpolgármester, például több személyiségi jogi pert és nyert a Fidesz médiával szemben, ami miatt mérgesek lehetnek rá – reagált Nyakó István. 

Gyurcsány Ferenc szintén nem talált kivetnivalót abban, hogy Czeglédy a börtönből szeretne indulni a választáson.
Czeglédy Csabának a választásokon részt venni és megméretni magát annyi joga van, mint önnek. Ha ő ezzel a jogával élni kíván, és ezek szerint törvényesen, akkor ezt az ő döntése, hogy ezzel a joggal él vagy nem él. Czeglédy Csabát amíg nem ítélik el, ártatlannak kell tekinteni - tette hozzá a DK elnöke.

A maffiabaloldal gátlástalanságát mutatja, ami történik - ezt már Fidesz szóvivője mondta. Puskás Imre szerint Czeglédy visszaél a joggal.

Nem kétséges, hogy ezt a joggal való visszaélést azért teszi, mert az előzetes letartóztatásból hogyha majd kijön, akkor egyrészt megpróbálja a nyomozást akadályozni, és annak a kockázata is fennáll, hiszen az előzetes letartóztatásnak általában ez is a célja, hogy a szökést és az elrejtőzést megakadályozza, tehát annak a kockázata is megvan, hogy Czeglédy Csaba szökni akar.
Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik nyomozás, ha elítélik, akár 20 évet is kaphat.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ