Cropped landscape
Belföld
Karácsony Gergely a „mandátumtolvaj elvtelen pióca”
2018-02-2307:57
Karácsony Gergely, párbeszéd, Figyelő, Török Gábor, Szabó Tímea, mszp
Karácsony Gergely nem beszél idegen nyelvet, eltanácsolták a doktori iskolából, és botrányba keveredett a kutatóintézetnél, ahol dolgozott. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjéről közölt portrét a Figyelő.
A Figyelő Karácsony Gergely szülőhelyére, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtassra látogatott, ahova a helyiek elmondása szerint ritkán tért vissza. Miután elvégezte a szociológia szakot az ELTE Társadalomtudományi Karán, tíz évig tanított a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében, ahova az egykori SZDSZ-es tanácsadó, Török Gábor ajánlotta be. 

A Figyelő informátorai szerint szerény vidéki fiatalembernek mutatta magát, de egybehangzó vélemények szerint viselkedése azt mutatta, hogy egy gyökértelen emberről van szó, aki ennek köszönhetően bármilyen szerepbe bele tud bújni. Mivel képtelen volt tartani a határidőket, és hosszú ideig nem haladt PhD-tanulmányaival, a doktori iskola eltanácsolta – írja a lap. 

Volt, aki a Figyelőnek így nyilatkozott erről: 
Vajon akarna ön egy olyan miniszterelnököt, aki semmilyen idegen nyelven nem beszél?
Tanulmányai mellett a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél dolgozott 2007-től kutatási igazgatóként. A cég egyik közvélemény-kutatása során azt kérdezték a hódmezővásárhelyiektől, hogy: 
Elhiszi- e, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester veri a feleségét?
– emlékeztetett a Figyelő. 

2006 és 2009 között cége összesen 21,5 millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott a szocialista Gyurcsány-kormánytól, de dolgozott a szocialistákkal együttműködő SZDSZ politikusainak is, mint Demszky Gábor és Horn Gábor. 2010-ben indult politikai pályája, az újonnan alakult LMP-nél, ahol elfejtette megemlíteni életének ezen stációit – idézték fel. 

A Figyelő egy informátora szerint Karácsonyt a Párbeszéd Magyarországért (ma már csak Párbeszéd) kiválása óta „mandátumtolvajként és elvtelen piócaként” emlegetik. Ezt a jellemrajzot alátámasztják azok, a Figyelő által megírt információk, miszerint Karácsony és Szabó Tímea a választásokat megelőző egy évben az összes baloldali ellenzéki pártot megkeresték, hogy felvetessék Karácsonyt listavezetőnek. Végül az MSZP fogadta el az ajánlatot, míg a többi párt egyértelműen visszautasító volt. 

A nagy felhajtás ellenére ráadásul Karácsony egyes információk szerint még csak nem is gondolja komolyan, hogy miniszterelnök akar lenni, viszont a legfőbb politikai álma, hogy főpolgármester legyen. 

A teljes cikk a Figyelő e heti számában olvasható. 

Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ