Cropped landscape
Külföld
Korrupciós vizsgálat Avramopulosz ellen
2018-02-2310:31
A görög parlament tegnap úgy döntött, hogy korrupciós vizsgálatot indít tíz magas rangú egykori kormánytisztviselő ellen, akiket a feltételezések szerint a svájci Novartis gyógyszergyár vesztegetett meg hivatali idejük alatt, üzleti előnyökért cserébe. 
A gyanúsítottak között két volt kormányfő is van – Panagiotisz Pikrammenosz és Antonisz Szamarasz –, de szerepel Dimitrisz Avramopulosz jelenlegi uniós bevándorlási biztos neve is, aki a kérdéses időszakban – 2007 és 2009 között – az egészségügyi minisztériumot vezette.
 
A vizsgálatot Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök teljes mellszélességgel támogatja, de az érintett politikusok sem tiltakoztak ellene, már csak nevük tisztázása érdekében sem. Ciprasz szerint mindenki előtt ismert, hogy a Novartis orvosok ezreit vesztegette meg, hogy azok a cég gyógyszereit írják fel, továbbá közrejátszott termékei túlárazásában – amelynek során mintegy hárommilliárd euró kár érte a görög államot –, illetve pénzmosásban is részt vett megkérdőjelezhető hasznosságú gyógyszeripari konferenciák rendezésével. A tíz politikust védett tanúk nevezték meg egy Amerikából kiinduló nyomozás során – írja a The Local médiahálózat svájci szerkesztősége.
 
A gyanúsítottak természetesen tagadnak, szerintük egyik tanú sem tárt fel perdöntő bizonyítékot ellenük, és vallomásukban ténybeli tévedések is vannak. Avramopulosz pert is indított a tanúk ellen rágalmazás és eskü alatt tett hamis tanúzás miatt.
 
A tárcavezető állítólag jövedelmező szerződésekhez juttatta a svájci gyártót. Jannisz Szturnaraszt, Szamarasz volt pénzügyminiszterét, jelenlegi jegybankelnököt pedig abban marasztalták el, hogy a Novartis a felesége PR-ügynökségével szerveztette a konferenciá­it.
 
A Novartisnak egyébként nem ez az első korrupciós ügye, 2014-ben az Egyesült Államokban 390 millió, tavaly Kínában pedig 25 millió dollárra büntették vesztegetés miatt. A görög egészségügyi szektort sújtó korrupció körülbelül 23 milliárd euró kárt okozott a görög államnak 2000 és 2015 között.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ