Cropped landscape
Sport
Nem ismert akadályt
2018-02-2317:29
„Egy félhalott, egy egylábú, egy sánta, egy óriási lélektani hátránnyal küzdő..." - ma is a fülembe cseng Novotny Zoltán 1989-es világbajnoki közvetítése, amikor a szovjet Mamiasvili volt az ellenfél és még a részleges szalagszakadás sem akadályozhatta meg, hogy harmadik világbajnoki címét megszerezze Martigny-ban. Pedig a minden hájjal megkent szovjet előző évben az olimpiát épp vele szemben nyerte meg Szöulban. 
1986, Budapest: a lengyel Darassal holtversenyben lett világbajnok Komáromi Tibor
Ma sem beszél szívesen arról, hogy miért is nem sikerült feljutnia 1988-ban a csúcsra, pedig az előjelek kedvezőek voltak. Kétszeres világbajnokként sokan előre kiosztották volna neki az olimpiai aranyat, de aztán érthetetlen módon a szovjet nagyon megverte. Ma is csak annyit hajlandó elárulni, hogy rossz tanácsokat kapott. Már húsz évesen ott lehetett volna a Los Angeles-i nyári játékokon, ha nincs a bojkott. A szocialista országoknak rendezett Barátság Versenyen nyert is egy bronzérmet, de igazából a szöuli lehetett volna az ő olimpiája. Közhely, hogy utólag már szépen csillog az ezüst is, de akkor hatalmas csalódás volt számára (is) a második hely. 

A nevét Kozma Istvánnal emlegetik együtt, hiszen csak a nehézsúlyú Kozma "Pici" és ő tudott három világbajnokságot is nyerni magyarként ebben a sportágban. Az első aranyát még 1986-ban szerezte, amikor a budapesti vb-n a döntőben őt és lengyel ellenfelét is le akarták léptetni, végül mindketten aranyérmet kaptak. Egy évvel később, Clermand-Ferrandban egy német ellenfelet győzött le. A vb legjobbjának is megválasztották. Ezért is gondolhatták sokan, hogy a '88-as olimpián ő lesz majd a kötöttfogásúaknál, a 82 kg-os súlycsoportban a bajnok. Szöul után még próbálkozott súlycsoportváltással, 90 kg-ban összegyűjtött Eb-bronzokat, kijutott még a barcelonai olimpiára is, de ott már nem alkotott maradandót. 

Kétszer volt szövetségi kapitány. Második regnálása alatt szerezte meg a sportág a legutóbbi olimpiai aranyát: Majoros István 2004-ben, Athénban bizonyult a legjobbnak az 55 kg-osoknál. Jelenleg a szövetség alelnöke, szakmai igazgatója, optimizmusát nem vesztette el. Azt mondja, hogy olyan nagyszerű világbajnokságot rendez majd Budapest októberben, amilyet a világ még nem látott. 
A Célfotó szombati adásának a birkózó Komáromi Tibor volt a vendége.

 Kalapos Mihály 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ