Cropped landscape
Krónika
Ősszel születhet ítélet a Simon-ügyben
2018-02-2307:27
Simon Gábor, mszp, költségvetési csalás
Csak őszre várható elsőfokú ítélet Simon Gábor büntetőperében. Legközelebb április végén folytatják a bizonyítási eljárást, majd júniusban még egy adószakértőt is meghallgatnak - tudta meg a Magyar Idők az MSZP volt alelnökének védőjétől, Nagy Istvántól. 
E heti ülésén a nyomozás során keletkezett iratokat ismertette a bíróság. Ezután a volt ellenzéki politikus becsatolta a védelem bizonyítékai közé a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős határozatát. Ebben érvénytelennek nyilvánították azt az iratot, amelyben a Közép-magyarországi Regionális Adó-főigazgatóság megbecsülte a Simonhoz kötött számlákon talált összegek után fizetendő adó mértékét, s amely kulcsfontosságú szerepet töltött be a volt MSZP-s ellen emelt költségvetési csalás vádjának alátámasztásában. A jogerős verdikt úgy szól: az adóbecslésről a határozatot nem az arra jogosult hozta meg, ezért az érvénytelen. 
 
A vád szerint Simon Gábor 2008 és 2012 között vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel, miközben Svájcban, majd Ausztriában nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból több száz millió forintnak megfelelő devizát helyezett el, amelyek után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást. Az eljárás során Simon befizette a kimutatott közterheket. 

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ