Cropped landscape
Külföld
Phenjan szerint az ENSZ-főtitkár úgy viselkedik, mintha az Egyesült Államok csatlósa lenne
2018-02-2317:54
António Guterres ENSZ-főtitkár úgy viselkedik, mintha az Egyesült Államok csatlósa lenne, mivel támogatja a Phenjannal szembeni szankciókat - áll Észak-Korea ENSZ-missziójának közleményében, amelyet pénteken idéztek a különböző hírügynökségek.
Nem lenne nukleáris kérdés a Koreai-félszigeten, ha nem létezne ellenséges politika az Egyesült Államok részéről, és ha az nem fajult volna nukleáris zsarolásokba és fenyegetésekbe - hangsúlyozták a közleményben.

A misszió szerint Guterres február 16-án tett megjegyzései a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián meggondolatlanok voltak, szélsőséges előítéleteken alapuló beteges gondolkodásmódról tanúskodtak. Észak-Korea sérelmezte, hogy - mint a misszió közleményében fogalmazott - az ENSZ-főtitkár egyetlen szóval sem bírálta az Egyesült Államokat, amely a leginkább felelős a jelenlegi helyzet súlyosbodásáért.

A konferencián felszólalva a világszervezet főtitkára úgy fogalmazott: a világ a hidegháború vége óta először néz szembe egy nukleáris konfliktus fenyegetésével. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által nyomásgyakorlás céljából kivetett szankciókat feltétlenül szükséges fenntartani - mondta. A nyomásgyakorlás emellett arra készteti Phenjant, hogy diplomáciai szinten elkötelezze magát a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett - tette hozzá Guterres. Bár a két Korea közötti kapcsolatok javultak, fontos tisztázni, hogy nem ez az előttünk álló központi kérdés - fejezte ki véleményét. 

A központi kérdés a nukleáris leszerelés marad 
- tette hozzá.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken újabb szankciókat jelentett be Észak-Korea ellen. Az új szankciók olyan hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszaniuk a már érvényben lévő szankciókat. A büntető intézkedések összesen egy személyt, 27 vállalatot és 28 tengeri teherhajót sújtanak. Az amerikai kormányzat célja, hogy elvágják Phenjan fűtőanyag-utánpótlásait és bevételeit, amelyekkel fedezte atomfegyver- és rakétaprogramját - utalt rá a közlemény.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ