Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: Magyarország és a V4-ek támogatják a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának felgyorsítását
2018-02-2319:07
A visegrádi országcsoport továbbra is támogatja a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját, és feltétlen támogatást ad a jelenlegi bolgár és a leendő osztrák soros uniós elnökségnek abban, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a boszniai Banja Lukában, ahol a nyugat-balkáni országok szakminisztereivel közösen szólalt fel pénteken a térség uniós bővítéséről tartott konferencián.
Hozzátette: Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Unió számára mind gazdasági, mind biztonsági szempontból fontos a bővítés. Európában a biztonság kérdése felértékelődött azóta, hogy a migráció miatt megnőtt a terrorfenyegetettség. "Az Európai Uniónak biztonsági érdeke a nyugat-balkáni bővítés" - szögezte le.

Mint mondta: Budapest nem elégedett az Európai Bizottság bővítési folyamatról kiadott dokumentumával. "A bővítési folyamat két éllovasa ma kétségtelenül Szerbia és Montenegró, és az ő esetükben kitűzött 2025-ös kitűzött céldátum borzasztó messze van" - magyarázta Szijjártó Péter. Úgy folytatta: fel kell gyorsítani az említett két ország tárgyalási folyamatát, mert "ez magával fogja hozni a többi, integrációra vágyó ország tárgyalási folyamatainak a felgyorsítását is".

Magyarország feltétlen támogatója annak, hogy mielőbb meginduljon Bosznia-Hercegovina NATO-tagsági akcióprogramja - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. "Amióta ez az ügy napirenden van, most vagyok a legoptimistább, ugyanis nagyon pozitív elmozdulást látunk néhány nagy tagország álláspontjában" - fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter egyben gratulált a boszniai kormánynak az európai integrációs előrehaladáshoz, illetve ahhoz, hogy megszülettek a válaszok a csatlakozást előkészítő uniós kérdőívben található több mint háromezer kérdésre. "Azt ígérem Önöknek, hogy Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a válaszok uniós kiértékelése minél hamarabb megvalósuljon" - húzta alá a tárcavezető Banja Luka-i sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Magyarország továbbra is készen áll arra, hogy az integrációhoz szükséges reformokat támogassa. Ennek érdekében egy magyar diplomatát delegáltak a boszniai külügyminisztériumba, aki a jövőben segíti majd a bosnyák tárgyalási folyamatot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ